CWI en Inria tekenen samenwerkingsovereenkomst

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Frans onderzoeksinstituut Inria hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend tijdens het feestelijke 70 jarig jubileum van het CWI te Amsterdam. Inria heeft CWI benaderd om samen een Inria International Lab (IIL) op te zetten.

Publication date: 03-11-2016

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Frans onderzoeksinstituut Inria hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend tijdens het feestelijke 70 jarig jubileum van het CWI te Amsterdam. Inria heeft CWI benaderd om samen een Inria International Lab (IIL) op te zetten. Het doel van zo’n lab is het financieren van partnerships en het opzetten van gezamenlijke onderzoeksprojecten met internationale top instituten. Inria beschouwt CWI wereldwijd als één van de beste instituten in zijn soort. Daarom heeft Inria CWI uitgekozen als strategisch onderzoekspartner voor de lange termijn. 

CWI en Inria werkten al tientallen jaren op succesvolle wijze samen en hebben elkaar leren kennen als betrouwbare partners. Beide instituten hebben een uitstekende reputatie. Ze worden gewaardeerd om de hoge kwaliteit en maatschappelijke relevantie van hun onderzoek op het gebied van wiskunde en informatica. Met het sluiten van deze overeenkomst wordt de samenwerking verder verstevigd, om zo gezamenlijk op te trekken in de internationale onderzoeksarena. Beide partijen willen hiermee gezamenlijk toonaangevende onderzoeksresultaten bereiken en EU financiering aantrekken.  

Antoine Petit, CEO van Inria legt de keuze voor CWI uit: "Inria en CWI werken al vele jaren -met succes- samen. Het was voor ons een logische stap om juist CWI, een langdurig en bewezen betrouwbaar partner, uit te nodigen om samen een Inria International Lab te starten. We hebben raakvlakken op wetenschappelijk inhoudelijk vlak en daarnaast ook nog een uitstekende persoonlijke relatie."

Jos Baeten, directeur van het CWI licht toe : CWI en Inria hebben de afgelopen jaren een uitstekende en solide relatie opgebouwd. Onze onderzoekers waren al op natuurlijke wijze met elkaar verbonden door de inhoud van hun werk. Die biedt een logische basis voor samenwerking. De onderzoekers inspireren elkaar en vullen elkaar aan. Daardoor ontstaat er een stimulerende en ambitieuze werkomgeving, waar we beiden van profiteren. CWI is blij met de formalisering en intensivering van onze samenwerking, omdat het onze band met Inria zal verstevigen en stimuleren.

Met het tekenen van de overeenkomst hebben beide partijen afgesproken om structureel te investeren in specifiek gekozen gezamenlijke onderzoeksgebieden. De focus ligt in eerste instantie op de volgende, al bestaande onderzoeksprogramma’s:

•             Data-enhanced simulations for Space Weather predictions (CWI Scientific Computing and Multiscale Dynamics : Camporeale/Dubinkina vs. Inria TAO: Sebag/Furtlehner)

•             Multi-objective design optimization under uncertainties in renewable energy sources (Inria BACCHUS: Congedo vs. CWI Scientific Computing: Sanderse)

•             the Inria European project team ERABLE (CWI Life Sciences, Inria, CNRS, Insa-Lyon, University of Rome La Sapienza and University of Florence)

•             Machine Learning and Deep Learning (Inria SEQUEL: Ryabko vs. CWI Machine Learning: Grünwald/Bohte)

Een ERCIM Fellow van Inria heeft zich onlangs aangesloten bij het samenwerkingsverband op het gebied van Machine Learning en Deep Learning. Daarnaast zijn twee promovendi toegekend aan de projecten op het gebied van Data-enhanced simulations for Space Weather predictions en Multi-objective design optimization under uncertainties in renewable energy sources. Er wordt verwacht dat er op korte termijn meer personeelsuitwisselingen zullen plaatsvinden.

Inria heeft al een International Lab opgezet met de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).