Brandweer beter in positie met wiskundig model

Hoe kan de brandweer zich nog beter positioneren in de regio? Als meerdere kazernes bijvoorbeeld bezig zijn met een brand, waar moeten de voertuigen van de overige kazernes dan heen voor een optimale dekking? Om antwoord te geven op deze – en vele andere – vragen heeft de brandweer de handen ineengeslagen met het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en de Technische Universiteit Delft.

Publicatiedatum
9 mei 2016

Hoe kan de brandweer zich nog beter positioneren in de regio? Als meerdere kazernes bijvoorbeeld bezig zijn met een brand, waar moeten de voertuigen van de overige kazernes dan heen voor een optimale dekking? Om antwoord te geven op deze – en vele andere – vragen heeft de brandweer de handen ineengeslagen met het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en de Technische Universiteit Delft.

Het resultaat van het wetenschappelijk onderzoek is een wiskundig model dat de brandweer in staat stelt zich optimaal te (her)positioneren. Hiervoor zijn allereerst de juiste gegevens nodig, zoals de gebieden waar risico op brand het grootst is, de plaats van een incident en het aantal voertuigen dat daarbij is ingezet. De onderzoekers hebben vervolgens een optimaliseringsmodel gemaakt waarmee kan worden uitgerekend hoe de optimale dekking kan worden bereikt. De brandweer maakt op basis van de uitkomst een keuze om te herpositioneren en hoe.

Het onderzoek bouwt voort op het REPRO-project, een onderzoeksproject van het CWI en de TU Delft, dat zich richt op het ontwikkelen van slimme voorspellings- en planningsmethoden voor ambulancediensten.

Guido Legemaate van Brandweer Amsterdam-Amstelland: "We hebben de modellen toegepast op de situatie bij de brandweer en gekeken waar winst te behalen viel. Al snel bleek dat we het model konden gebruiken voor een goede herpositionering van voertuigen bij grootschalige incidenten zodat de dekking maximaal blijft. Ook bleek dat onze kazernes van oudsher op strategisch goede plaatsen staan."

Rob van der Mei, manager R&D van het CWI en hoogleraar aan de Vrije Universiteit, zegt: "Dit is een prachtig voorbeeld van hoe het gebruik van wiskundige modellen leidt tot verdere verbetering van de kwaliteit van eerste-hulpdiensten, waarmee mogelijk extra levens kunnen worden gered."

Het model voor herpositionering bij grootschalige incidenten zal deze zomer in gebruik worden genomen bij Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Een uitgebreid artikel over dit onderzoek is recent verschenen in het vakblad ERCIM News. http://ercim-news.ercim.eu/en105/special/boosting-the-responsiveness-of-firefighter-services-with-mathematical-programming

Bron foto: Politie Dienst Luchtvaart.

Over Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Amsterdam Science Park en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 150 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Meer dan 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft 23 spin-off bedrijven voortgebracht. http://www.cwi.nl

Over de Technische Universiteit Delft (TU Delft)
Fascinatie voor science, design en engineering is wat de 21.000 studenten en 4.700 medewerkers van de TU Delft drijft. De TU Delft is niet alleen de oudste, maar ook de grootste technische universiteit van Nederland. De TU Delft werkt samen met vele andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland en staat bekend om de hoge standaard van onderzoek en onderwijs. http://www.tudelft.nl/

Over Brandweer Amsterdam-Amstelland
Samen met de gemeenten, de politie en de geneeskundige hulpverleners bevordert en bewaakt Brandweer Amsterdam-Amstelland de veiligheid in de regio. Het korps bestaande uit zo'n 1200 mensen, treedt effectief op bij branden en ongelukken, maar ook bij het bestrijden van rampen en het beheersen van grootschalige crisissituaties.
Brandweer Amsterdam-Amstelland, onderdeel van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bestaat uit de zes gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. De regio heeft één miljoen inwoners, met vele duizenden mensen die er iedere dag komen werken, met elk jaar vijf miljoen toeristen met 23 miljoen overnachtingen. Dat vraagt om slagkracht, om de bundeling van kennis en kunde en een professionele aansturing. Voor meer informatie: http://www.brandweer.nl/amsterdam-amstelland/.