Veni-subsidies voor Daniel Dadush en Hannes Mühleisen

Publication date: 16-07-2015

NWO Veni 2015

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Daniel Dadush en Hannes Mühleisen van het Centrum Wiskunde & Informatica ieder een Veni-subsidie toegekend. Met deze subsidie kunnen pas gepromoveerde onderzoekers over een periode van drie jaar hun ideeën verder ontwikkelen. De Veni-subsidie is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, een reeks van zeer prestigieuze subsidies.

Daniel Dadush (Networks & Optimization-groep) krijgt een Veni-subsidie voor zijn project ‘New Frontiers in Lattice Design’. In dit project gaat hij nieuwe methoden ontwerpen om efficient roosterstructuren te gebruiken. In de wiskunde zijn roosters ruimtelijke puntenverzamelingen met vele toepassingen. Ze worden onder andere gebruikt in ruisonderdrukking voor mobiele telefoons en het beveiligen van Internet-communicatie door boodschappen te verbergen in hoog-dimensionale roosters. Dadush promoveerde in 2012 aan Georgia Tech en is sinds 2014 tenure track onderzoeker aan het CWI.

Hannes Mühleisen (Database Architectures-groep) ontving een Veni-subsidie voor zijn project ‘Capturing the Laws of Data Nature’. Hij gaat werken aan het verbeteren en versnellen van big data- analyse door statistische modellen te integereren in een datamanagementysteem. Deze modellen kunnen de eisen voor opslag van grote datasets verlagen of snel een antwoord genereren op basis van schattingen. Mühleisen promoveerde in 2012 aan de Freie Universität Berlin en werkt sindsdien als postdoc op het CWI.

De Veni-subsidie is een financieringsinstrument van NWO voor pas gepromoveerde onderzoekers, bedoeld om talent en creativiteit te stimuleren. Het bestaat uit een bedrag van maximaal €250.000 waarmee de ontvanger drie jaar onderzoek kan doen. Het ontvangen van een Veni is een belangrijke stap in een wetenschappelijke loopbaan.

 

Meer informatie:
NWO nieuwsbericht

 

Afbeelding: Shutterstock