Spinque en Beeld en geluid lanceren CultuurLINK

Spinque , een CWI spin-off in geavanceerde zoektechnologie, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid  lanceren onder de naam CultuurLINK  een publieke service voor cult

Publication date: 30-06-2015

Spinque , een CWI spin-off in geavanceerde zoektechnologie, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid  lanceren onder de naam CultuurLINK  een publieke service voor cultureel erfgoed instellingen. De dienst past binnen de nationale strategie voor digitaal erfgoed waarin een digitale infrastructuur wordt ontwikkeld die collecties uit heel Nederland met elkaar verbindt. Collecties worden zo vanuit nieuwe perspectieven toegankelijk en geven de eindgebruiker een rijkere ervaring.

Collectiebeheerders kunnen met de nieuwe Web applicatie zelf terminologiebronnen linken met externe databases. Dit is met name voor kleinere instellingen interessant omdat ze op basis van hun huidige bronnen toegang krijgen tot data die hun collecties rijker maken door deze bijvoorbeeld te voorzien van meer achtergrondinformatie of meertaligheid. Nationale cultureel erfgoed instellingen als Beeld en Geluid, Naturalis en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) fungeren zo - volgens het hub-and-spoke principe - als digitale informatie knooppunten in een netwerk van collecties.

De samenwerking tussen CWI, Spinque en Beeld en Geluid heeft al geleid tot het verbinden van de collectie Polygoonjournaals met fotocollecties van het NIOD . Iemand kan, bij het bekijken van een journaal, gerelateerde foto’s bekijken van het NIOD. Michiel Hildebrand, linked data specialist van Spinque ziet ook mogelijkheden voor toepassingen met actuele mediabronnen: “Op eenzelfde manier zou je een item uit het NOS journaal kunnen verbinden met een historische beeldcollectie“.

Ook voor musea brengt het linken van vocabularies nieuwe services en applicaties een stuk dichterbij. Binnen het EU onderzoeksproject Comsode maakte Spinque al een prototype waarin links naar DBPedia werden gebruikt voor het ontsluiten van de Rijksmuseum collectie.  Door de links kan de collectie bijvoorbeeld in meerdere talen doorzocht worden en levert 'La Lechera' het melkmeisje van Vermeer op. Het Rijksmuseum is nu zelf begonnen om met CultuurLINK hun terminologiebronnen te linken aan internationale databases.

De basis voor CultuurLINK werd gelegd in het onderzoeksproject MultimediaN E-Culture (2005-2009) waarin CWI met onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam, het eerste digitale erfgoed netwerk maakte, en COMMIT SealincMedia waarin een prototype werd gemaakt om vocabulaires met elkaar te linken. Resultaten uit dit onderzoek, in combinatie met de zoektechnologie van Spinque, staan aan de basis van de nieuwe dienst en laten zien hoe wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot een toepasbare innovatie.