Lex Schrijver wint EURO Gold Medal 2015

Publication date: 13-07-2015

Onderzoeker Lex Schrijver van het CWI heeft de EURO Gold Medal 2015 gewonnen. Deze prijs geldt als de hoogste Europese onderscheiding in Operational Research (OR) en wordt uitgereikt door de Association of European Operational Research Societies (EURO). Schrijver nam de prijs deze week in ontvangst tijdens de 27e Europese Conferentie in Operational Research in Glasgow.

Lex Schrijver is CWI Fellow in de Networks & Optimization-groep van het CWI, en hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is wereldwijd een autoriteit op het gebied van discrete wiskunde en optimalisatie en is sinds 1989 als onderzoeker aan het CWI verbonden. Bij het grote publiek is hij vooral bekendheid door de optimalisatie van het Nederlandse spoorboekje. Schrijver ontving vele prijzen en eretitels voor zijn werk, waaronder de NWO Spinozapremie, Fulkerson Prize (tweemaal), Dantzig Prize, Frederick W. Lanchester Prize (tweemaal), John von Neumann Theory Prize, en de Franz Edelman Award. Hij is Fellow van de American Mathematical Society en SIAM Fellow, heeft eredoctoraten van de University of Waterloo en de Loránd Eötvös University en is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De EURO Gold Medal is de hoogste Europese onderscheiding in OR. Deze wordt toegewezen aan een vooraanstaand onderzoeker voor een buitengewone bijdrage aan OR en wordt officieel uitgereikt tijdens de openingssessie van een EURO conferentie. De winnaar ontvangt een gouden medaille.

 

Afbeelding: Lex Schrijver draagt de EURO Gold medal tijdens EURO2015. Met dank aan Sarah Fores.