CWI en Xinhuanet tekenen samenwerkingsovereenkomst

Publication date: 04-11-2014

CWI en de Chinese online nieuwsaanbieder Xinhuanet hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het ontwikkelen van een onderzoeksprogramma voor gebruikersonderzoek. CWI-directeur Jos Baeten en Xinhuanet CEO Tian Shubin tekenden de overeenkomst vorige week tijdens de China Holland Business Summit 2014 in Beijing. Dit was onderdeel van de handelsmissie naar China onder leiding van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

CWI gaat Xinhuanet helpen het eerste geavanceerde laboratorium voor gebruikersonderzoek in China op te zetten. Beide instituten onderzoeken het gebruik van sensortechnologie om de gebruikserservaring tijdens mediaconsumptie in kaart te brengen. Het aanbieden van verrijkte en gepersonaliseerde media is een belangrijk onderzoeksveld in de creatieve industrie. De onderzoeksgroep Distributed and Interactive Systems (DIS) van het CWI, een invloedrijke internationale speler op het gebied van gebruikersonderzoek, zal helpen het media-aanbod van Xinhuanet te verbeteren. Traditionele evaluatiemethoden zoals vragenlijsten geven niet altijd correcte en betrouwbare resultaten. Biosensoren zoals huidgeleidingssensoren kunnen het aandachtsniveau van gebruikers direct meten. Het verzamelen en analyseren van deze data levert waardevolle inzichten op die Xinhuanet kan toepassen op bijvoorbeeld het media-aanbod, leren op afstand en precisiemarketing.

Burgemeester Van der Laan noemde de samenwerking “een interessant voorbeeld van de potentie voor creatieve samenwerking tussen Nederland en China.” Tian Shubin, CEO van Xinhuanet, zegt over het project: “Wij geloven dat het CWI ons kan helpen de overstap te maken naar een convergerend media-aanbod, zodat we onze gebruikers een rijke ervaring en betere producten en services kunnen bieden.” CWI-directeur Jos Baeten vertelde de Chinese media: “China en Nederland hebben een uitstekende samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie. Xinhuanet is een zeer invloedrijke website en ik kijk uit naar onze samenwerking.

Xinhuanet is onderdeel van Xinhua News Agency, de Chinese staatspersdienst en heeft zijn hoofdkantoor in Beijing. De dienst heeft correspondenten in meer dan 100 landen en bedient nationaal en internationaal publiek. Xinhua is eigenaar van meer dan 30 kranten en tijdschriften in meer dan zes talen en publiceert dagelijks meer dan 4500 nieuwsberichten, waaronder die op zijn invloedrijke nieuwswebsite Xinhuanet.com

 

Afbeelding: Jos Baeten en Tian Shubin tekenen de samenwerkingsovereenkomst tijdens de China Holland Business Summit 2014 (Xinhuanet.com)