CWI en ExxonMobil Chemical starten onderzoek naar afbeelden nanomaterialen

Publication date: 04-09-2014

Onderzoekers van het CWI en ExxonMobil Chemical Europe Inc. in Machelen (België) starten een gezamenlijk onderzoek naar het driedimensionaal afbeelden van nanomaterialen. 3D-technieken kosten momenteel te veel tijd om regelmatig te gebruiken in materiaalonderzoek op nanoschaal. Het CWI en ExxonMobil Chemcial gaan op zoek naar snelle reken- en verwerkingsmethoden om praktische toepassing van 3D-technieken in industriële R&D mogelijk te maken.

ExxonMobil Chemical is één van de grootste petrochemische bedrijven ter wereld, en produceert een grote verscheidenheid aan hoogwaardige kunststoffen. Onderzoekers van het bedrijf bestuderen de materialen op nanoschaal om de productieprocessen en eigenschappen te verbeteren. Momenteel vereist dit een grote hoeveelheid deskundig handwerk op basis van tweedimensionale elektronenmicroscopie. Hoewel het technisch mogelijk is om driedimensionale beelden van de materialen te construeren, is dit nog niet breed toepasbaar vanwege de tijd en expertise die momenteel nodig is voor het samenstellen en interpreteren van deze beelden. De onderzoekers van ExxonMobil Chemical en CWI gaan op zoek naar nieuwe methoden die zowel het samenstellen als het interpreteren van de beelden versnellen, zodat grote aantallen preparaten routinematig in 3D geanalyseerd kunnen worden op de schaal van nanometers.

Het project 'ICT Solutions for rapid 3D analysis of catalyst and polymers' wordt uitgevoerd als publiek-privaat samenwerkingsproject in de ICT Roadmap binnen de topsectoren en heeft een looptijd van twee jaar.