Ronald de Wolf ontvangt ERC Consolidator Grant voor onderzoek naar kwantumcomputers

Publication date: 19-11-2013

Ronald de Wolf

Ronald de Wolf van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) heeft een prestigieuze ERC Consolidator Grant ontvangen voor onderzoek naar quantum computing. De Wolf kreeg de persoonsgebonden beurs van ongeveer €1,5 miljoen euro toegekend voor zijn project ‘Progress in quantum computing: Algorithms, communication, and applications’. De European Research Council (ERC), het financieringsorgaan voor fundamenteel onderzoek van de EU, kent de Consolidator Grants toe om talentvolle onderzoekers over een periode van vijf jaar te ondersteunen in het uitbouwen van een onafhankelijk onderzoeksprogramma.

De Wolf zal de komende jaren op zoek gaan naar nieuwe toepassinggebieden voor kwantumcomputers. Deze machines, die fundamenteel sneller berekeningen kunnen uitvoeren door gebruik te maken van effecten uit de kwantummechanica, zijn naar verwachting over 10 tot 15 jaar beschikbaar. Vanwege hun specifieke werking is het zeer moeilijk vast te stellen voor welk type berekeningen kwantumcomputers veel beter zijn dan klassieke computers.

In zijn onderzoek probeert De Wolf de grenzen van kwantumalgoritmen en kwantumcommunicatie op te zoeken en op te rekken, en zo meer te weten te komen over mogelijke toepassingen van de kwantumcomputer. Voorbeelden zijn algoritmen voor multi-core kwantumcomputers en het toepassen van kwantumverstrengeling in communicatie. Daarnaast wil hij nieuwe en bestaande kwantumtechnieken gebruiken om tot nieuwe inzichten te komen in klassieke problemen in de wiskunde en informatica.

 

Meer informatie:

 

Afbeelding: Jeroen Oerlemans