Python en SIG winnen Nationale ICT Award 2013

Publication date: 14-06-2013

ICT Awards 2013

Programmeertaal Python en de Software Improvement Group (SIG) hebben gisteravond een Nationale ICT Award gewonnen. Beide winnaars hebben hun wortels op het CWI. Python won de COMMIT/ Award voor het meest waardevolle product gebaseerd op ict-onderzoek van minstens tien jaar geleden. SIG ontving de ICT Milieu Award voor hun Applicatie energieprofiel register. De derde onderscheiding, de Nederland ICT Innovatie Award, ging naar Hydrologic. ICT-branchevereniging Nederland ICT reikt jaarlijks de Nationale ICT Awards uit aan innovatieve ICT-initiatieven.

Python werd begin jaren ’90 ontwikkeld door Guido van Rossum, die destijds aan het CWI verbonden was. De COMMIT/ Award is volgens de jury een erkenning dat volhardend pionierswerk heeft geleid tot een product dat wereldwijd wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Google, gameproducenten, Walt Disney en NASA. Tot op de dag van vandaag besteedt Van Rossum tijd aan de ontwikkeling van Python. Nu bij Dropbox, toen bij het CWI. Dick Bulterman, groepsleider van Van Rossum in de jaren ’90 en nog steeds verbonden aan het CWI, nam de prijs namens hem in ontvangst.

SIG, in 2000 opgericht als spin-off bedrijf van het CWI, ontvangt de ICT Milieu Award voor hun applicatie die het energieprofiel van software-hardwarecombinaties kan bepalen. Het juryrapport meldt: "Het Applicatie energieprofiel register heeft een geweldig grote potentie. (…) Door energiemeters in hardware te hangen, kun je zien wat de werkelijke kosten van softwaregebruik zijn. Het Applicatie energieprofiel register zet een denkproces in gang. Daarmee is het in de ogen van de jury een terechte winnaar van de ICT Milieu Award 2013.”

 

Meer informatie: 

Persbericht Nederland ICT
The History of Python (Guido van Rossum's blog)
Website SIG 

 

COMMIT Award 2013

Foto: CWI-onderzoeker Dick Bulterman (rechts) ontvangt de COMMIT/ Award in naam van Guido van Rossum van juryvoorzitter Gerard van Oortmerssen (links). Foto Nederland ICT