Neil Olver ontvangt Veni voor netwerkonderzoek

Publication date: 23-07-2013

Netwerk

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Neil Olver een Veni-subsidie toegekend voor zijn project ‘Ontwerp van betere, snellere netwerken’. Olver, momenteel verbonden aan de Wiskunde-afdeling van het MIT, gaat zijn onderzoek uitvoeren bij de Operations Research-groep van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Networks and Optimization-groep van het Centrum Wiskunde & Informatica.

Olver gaat het ontwerp van efficiënte netwerken onderzoeken vanuit een computationeel perspectief. Netwerkvraagstukken in bijvoorbeeld biologie en communicatie zijn ook met de modernste hardware zeer uitdagend.

Een deel van het project gaat over de ogenschijnlijk eenvoudige vraag wat de goedkoopste manier is om een aantal specifieke elementen in een gegeven netwerk met elkaar te verbinden. Dit is een fundamenteel probleem op het gebied van netwerkontwerp. De tweede focus van het project is het ontwerpen van netwerken die met sterk variërende verkeersstromen kunnen omgaan. Dit is een veel voorkomend probleem in met name communicatienetwerken, en maakt het uitdagend om zulke netwerken kostenefficiënt te ontwerpen.

De Veni-subsidie is een financieringsinstrument van NWO voor pas gepromoveerde onderzoekers, bedoeld om talent en creativiteit te stimuleren. Het bestaat uit een bedrag van maximaal €250.000 waarmee de ontvanger drie jaar onderzoek kan doen. Het ontvangen van een Veni is een belangrijke stap in een wetenschappelijke loopbaan. De Veni is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, een reeks zeer prestigieuze subsidies.

 

Meer informatie:
Persbericht NWO