CWI-team wint Recommendation Challenge

Publication date: 17-10-2013

 

Onderzoekers Arjen de Vries, Alan Said en Alejandro Bellogin van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hebben de hoogste score behaald in een wedstrijd voor systemen voor het aanbevelen van online nieuwsberichten. De competitie is onderdeel is van de ACM Recommender System (RecSys)-conferentie. Het winnende CWI-team behaalde van de twintig deelnemende teams het beste resutaat. De conferentie waar de resultaten werden gepresenteerd vond plaats van 12 tot 16 oktober 2013 in Hong Kong.

De aanbevelingen waren te zien op sites van verschillende Duitse online media, waaronder Tagesspiegel, Sport1 en Computerwoche. Om hun aanbevelingsalgoritmes af te stellen kregen de deelnemers tijdens het eerste deel van de wedstrijd informatie over de verschillende gebruikers en nieuwsitems. Tijdens het tweede deel van de wedstrijd konden de onderzoekers hun systeem doorlopend aanpassen op basis van de resultaten, en zo de werking verbeteren. Het Amsterdamse team behaalde met hun inzending de meeste kliks.

De wedstrijd liep van augustus tot september 2013 en werd georganiseerd in samenwerking met Plista, een Duitse innovatieve onderneming gericht op het ontwikkelen van aanbevelingssystemen voor de Duitse media.  De winnaar werd bekend gemaakt op RecSys, het belangrijkste internationale congres voor de presentatie van nieuwe onderzoeksresulaten, system en technieken op het gebied van aanbevelingssystemen.