CWI leidt Europees netwerk van imaging-specialisten

Publication date: 17-05-2013

COST network

Centrum Wiskunde & Informatica gaat het onderzoeksnetwerk EXTREMA leiden, dat gisteren officieel werd gelanceerd met een kick-offbijeenkomst in Brussel. EXTREMA richt zich op het opzetten van een interdisciplinaire onderzoeksgemeenschap op het gebied van imaging, bestaand uit zowel röntgenspecialisten als wiskundigen. Zij gaan samenwerken aan een nieuwe generatie imaging-technieken die innovatie in zowel wetenschap als industriële R&D moet brengen.

CWI-onderzoeker Joost Batenburg is verkozen als leider van het netwerk van onderzoeksinstituten uit 17 Europese landen. Batenburg leidt op het CWI een imaging-groep die een grote expertise heeft in het ontwikkelen van wiskundige algoritmen die worden gebruikt door imaging-specialisten in de materiaal- en levenswetenschappen en de medische wetenschap.

Met behulp van imaging-technieken gebaseerd op röntgenstraling kunnen gedetailleerde afbeeldingen worden gemaakt van objecten die normaal gesproken onzichtbaar zijn, zoals het inwendige van metalen objecten en levende cellen. Deze technieken zijn van grote waarde voor zowel wetenschap als bedrijfsleven. Om nieuwe, meer gedetailleerde beelden te kunnen maken zijn inzichten nodig uit zowel imaging-techologie voor het maken van betere scans als wiskundige beeldreconstructie om meer informatie uit deze scans te halen. De EXTREMA-gemeenschap brengt deze twee disciplines samen om ervaringen, ideeën en gereedschappen uit te wisselen.

EXTREMA, wat staat voor Enhanced X-Ray Tomographic Reconstruction: Experiment, Modeling and Algorithms, is een COST Action-netwerk. COST is een Europees framework voor wetenschappelijke en technologische samenwerking, gericht op het verminderen van fragmentatie en het bevorderen van samenwerking in de Europese onderzoeksgemeenschappen. EXTREMA zal de komende vier jaar verschillende netwerkactiviteiten organiseren, zoals workshops, summer schools en uitwisselingen van promovendi.

 

Meer informatie:
COST | Enhanced X-ray Tomographic Reconstruction: Experiment, Modeling, and Algorithms

 

Afbeelding: cost.eu