CWI Lectures georganiseerd ter ere van wiskundige Lex Schrijver

Ter ere van wiskundige en Spinozaprijswinnaar Lex Schrijver organiseert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam op donderdag 25 april de CWI Lectures 2013: de 'CWI Lexures'. Schrijver is wereldwijd een autoriteit op het gebied van discrete wiskunde en optimalisatie. Bij het grote publiek verwierf hij niet alleen bekendheid door de optimalisatie van het Nederlandse spoorboekje maar ook door zijn optredens in Paradiso, Nemo en op popfestival Lowlands. De onderzoeker, die naast zijn aanstelling op het CWI als hoogleraar verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam, zal na zijn pensionering in mei 2013 aan het CWI verbonden blijven als CWI Fellow.   Collega’s roemen Lex Schrijver om zijn baanbrekende en innovatieve onderzoek en om zijn bescheiden en aimabele persoonlijkheid. Hoofdspreker Martin Groetschel, President van het Konrad-Zuse-Zentrum fuer Informationstechnik in Duitsland schrijft: "In addition to his exceptional research results Lex Schrijver has produced outstanding monographs on combinatorics and optimization. They have shaped these fields and will stand the test of time." Hoofdspreker László Lovász van de Eötvös Lórand University in Boedapest voegt daaraan toe: "Lex Schrijver is my very old friend. (...) He is also the mathematician I have most joint papers with, and we are always looking forward to opportunities to work together.  (...) To start a new research topic with Lex, and share his knowledge and insight, has always been a fascinating time." Foto: Sprekers CWI Lexures 2013, v.l.n.r. László Lovász, Martin Groetschel, Lex Schrijver, Leo Kroon, Willem Haemers en Dion Gijswijt.

Publicatiedatum
25 april 2013

Ter ere van wiskundige en Spinozaprijswinnaar Lex Schrijver organiseert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam op donderdag 25 april de CWI Lectures 2013: de 'CWI Lexures'. Schrijver is wereldwijd een autoriteit op het gebied van discrete wiskunde en optimalisatie. Bij het grote publiek verwierf hij niet alleen bekendheid door de optimalisatie van het Nederlandse spoorboekje maar ook door zijn optredens in Paradiso, Nemo en op popfestival Lowlands. De onderzoeker, die naast zijn aanstelling op het CWI als hoogleraar verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam, zal na zijn pensionering in mei 2013 aan het CWI verbonden blijven als CWI Fellow.  

Collega’s roemen Lex Schrijver om zijn baanbrekende en innovatieve onderzoek en om zijn bescheiden en aimabele persoonlijkheid. Hoofdspreker Martin Groetschel, President van het Konrad-Zuse-Zentrum fuer Informationstechnik in Duitsland schrijft: "In addition to his exceptional research results Lex Schrijver has produced outstanding monographs on combinatorics and optimization. They have shaped these fields and will stand the test of time." Hoofdspreker László Lovász van de Eötvös Lórand University in Boedapest voegt daaraan toe: "Lex Schrijver is my very old friend. (...) He is also the mathematician I have most joint papers with, and we are always looking forward to opportunities to work together.  (...) To start a new research topic with Lex, and share his knowledge and insight, has always been a fascinating time."

Foto: Sprekers CWI Lexures 2013, v.l.n.r. László Lovász, Martin Groetschel, Lex Schrijver, Leo Kroon, Willem Haemers en Dion Gijswijt. 

Voor zijn research heeft Lex Schrijver veel prijzen en eretitels ontvangen. Zo ontving hij in 1982 en 2003 de internationale Fulkerson Prize en in 2003 de Amerikaanse Dantzig Prize. Ook won hij tweemaal de Frederick W. Lanchester Prize en in 2006 de John von Neumann Theory Prize. In 2002 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van Waterloo in Canada. In 2005 kreeg Schrijver de Spinozapremie van NWO toegekend voor zijn “voortreffelijke, baanbrekende en inspirerende onderzoek op het gebied van combinatoriek en algoritmiek”. In dat jaar werd hij ook benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In 2008 wonnen Lex Schrijver en Adri Steenbeek samen met de NS en onderzoekers uit Rotterdam en Padua de internationale Franz Edelman Award, ook wel de ‘Oscar onder de innovatie awards’ genoemd, van het Amerikaanse INFORMS, voor hun werk aan de Europese dienstregelingen. Ook won Schrijver de SIGMA-prijs voor het wiskundig onderwijsproject DisWis voor de popularisering van wiskunde. Sinds 2009 is Lex Schrijver Fellow van SIAM, de Society for Industrial and Applied Mathematics. In 2011 kreeg hij een eredoctoraat van de Loránd Eötvös-universiteit in Boedapest. Onlangs werd Schrijver door de American Mathematical Society (AMS) benoemd tot AMS Fellow, voor “outstanding contributions to the creation, exposition, advancement, communication, and utilization of mathematics”.

Schrijver is al lange tijd aan het CWI verbonden. Van 1973 tot 1979 werkte hij voor het eerst bij het CWI, dat toen nog Mathematisch Centrum heette. Daarna kreeg hij een aanstelling als hoogleraar in Tilburg. Vanaf 1989 ging hij weer voor het CWI werken en in 1990 werd hij daarnaast deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 werd hij benoemd tot lid van de KNAW en in 2008 van de Academia Europaea. Ook werd hij in die tijd lid van twee Duitse academies. Schrijver publiceerde meer dan 120 artikelen over zijn onderzoek en schreef verschillende boeken, die nu tot de standaardwerken behoren.

De wiskunde gaat Lex Schrijver erg ter harte. Zoals hij in het populair-wetenschappelijke boek ‘Opgelost!’ zei: “Wiskunde is als zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt”.

Meer informatie: http://www.cwi.nl/events/lectures2013