Cryptograaf Ronald Cramer benoemd tot Fellow of IACR

Publication date: 11-04-2013


Wiskundige Ronald Cramer van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Universiteit Leiden is benoemd tot 'Fellow of IACR'. Dit werd op 8 april bekendgemaakt door de internationale vakvereniging IACR, de International Association for Cryptologic Research. De selectiecommissie prees de hoogleraar om zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de moderne cryptografie. Hij kreeg de titel "for fundamental contributions to cryptography, for sustained educational leadership in cryptography, and for service to the IACR". Cramer is de eerste in Nederland werkzame onderzoeker die deze prestigieuze onderscheiding krijgt. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens de 33e CRYPTO-conferentie in augustus 2013 in Santa Barbara in de Verenigde Staten.

Sinds 2004 is Ronald Cramer leider van CWI's Cryptology-onderzoeksgroep en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De groep onderzoekt fundamentele cryptografische vragen vanuit een breed wetenschappelijk perspectief, met name vanuit de wiskunde, computerwetenschap en natuurkunde. Voordat Cramer op het CWI kwam, bekleedde hij posities aan de Aarhus Universiteit en ETH Zürich. Van 1992 tot 1996 was hij ook aan het CWI verbonden. Samen met zijn Amerikaanse collega Victor Shoup trok hij in 1998 wereldwijd de aandacht door een artikel over cryptosystemen die bestand zijn tegen actieve aanvallen. Van de KNAW ontving Cramer in 1998 de Christiaan Huygens Prijs en van 2005-2010 was hij lid van de eerste lichting van de Jonge Akademie van de KNAW. Cramer werd benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Leiden in 2004. In 2006 kreeg hij een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in 2011 was hij Invited Speaker op  de 30e EUROCRYPT-conferentie.

Cramer is onder andere bekend van de Cramer-Shoup encryptie – die in een internationale ISO-standaard is overgenomen – en de daarop voortbouwende hash proof systems. Andere voorbeelden betreffen zijn werk aan cryptografische protocollentheorie (zoals de Sigma protocollen) en de wiskundige aspecten van secure multi-party computation – samenwerking tussen partijen die elkaar niet vertrouwen – waaronder arithmetic secret sharing en connecties met algebraïsche meetkunde. "Voor de veiligheid van computersystemen in de toekomst is het nodig om nu te investeren in fundamentele cryptografie. Ik ben zeer verheugd met deze waardering van IACR," aldus Cramer.


Meer informatie:
http://www.iacr.org/fellows/2013/cramer.html
http://homepages.cwi.nl/~cramer/