Thema CWI Lectures 2012 ‘Understanding Software’

Donderdag 14 juni 2012 vinden de jaarlijkse CWI Lectures plaats met als thema ‘Understanding Software’. Softwaresystemen bestaan uit tientallen tot honderden miljoenen regels code. Programmeren en onderhoud worden hierdoor steeds kostbaarder en complexer.

Publication date: 13-06-2012

 

Donderdag 14 juni 2012 vinden de jaarlijkse CWI Lectures plaats met als thema ‘Understanding Software’. Softwaresystemen bestaan uit tientallen tot honderden miljoenen regels code. Programmeren en onderhoud worden hierdoor steeds kostbaarder en complexer. Gerenommeerde onderzoekers uit binnen- en buitenland zullen hun visie geven op software-evolutie, software ecosystemen en bedrijfsmatige aspecten van software. Onderwerpen die aan de orde komen zijn meta-programmeren, variabiliteit, testen, benchmarken, business intelligence en softwarevisualisatie.

 

In de lezing ‘Understanding Variability in Software Ecosystems’ van Krzysztof Czarnecki (University of Waterloo, Canada) staat de vraag centraal hoe een familie van gerelateerde softwareproducten kan worden ontwikkeld op basis van een vaste verzameling softwarecomponenten. Joost Visser van de Software Improvement Group gaat in zijn voordracht ‘Benchmarking Quality of Software Systems’ in op het vergelijken van de kwaliteit van softwaresystemen.

 

Andere sprekers in het programma zijn Mark van den Brand (TU Eindhoven), Arie van Deursen (TU Delft), Stéphane Ducasse (INRIA Lille, Frankrijk), Michael W. Godfrey (University of Waterloo, Canada),  Ralf Lämmel (University of Koblenz Landau, Duitsland), Oege de Moor (Semmle ltd, Oxford, Engeland) en Jurgen Vinju (CWI). Zij zullen allerlei aspecten van software-evolutie belichten zoals analyse, transformatie en visualisatie van bestaande software en de analyse van software repositories.

 

De CWI Lectures zijn georganiseerd door de onderzoeksgroep Software Analysis and Transformation en vinden plaats ter ere van het fellowship van Paul Klint en zijn 40-jarig jubileum op het CWI. Meer informatie over het programma www.cwi.nl/cwi-lectures-understanding-software.