Paul Klint benoemd tot CWI Fellow

Publication date: 05-01-2012

Paul Klint is per 1 januari 2012 benoemd tot CWI Fellow. Deze titel wordt gegeven aan prominente onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) voor hun bijdrage aan wetenschap en bestuur. Klint was van 2002 tot 2012 hoofd van de afdeling Software Engineering van het CWI. Hij gaf leiding aan de onderzoeksgroep Software Analysis and Transformation op het CWI sinds 1997. Klint is tevens deeltijdhoogleraar en opleidingsdirecteur van de Master Software Engineering aan de Universiteit van Amsterdam.

Het centrale onderwerp in het onderzoek van Klint is software engineering, het doorgronden van bestaande software en het ontwikkelen van tools om software systematisch te verbeteren. Met zijn onderzoeksgroep ontwikkelde Klint onder meer de meta-programmeertaal Rascal (www.rascal-mpl.org)  Als Fellow gaat Klint onderzoek verrichten naar softwarevisualisatie, domein-specifeke talen en interactieve leeromgevingen.

Klint is oprichter van de succesvolle CWI spin-off Software Improvement Group (SIG). SIG telt inmiddels 70 werknemers en won in 2008 de ICT Regie Award. In 2009 startte Klint op het CWI de samenwerking met de Franse organisatie INRIA, met als doel versterking van de Europese onderzoeksinfrastructuur. Klint was tot aan 2008 voorzitter van ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN), waar hij zich inzette voor de ontwikkeling van het Nederlandse onderzoeksveld in de informatica. Resultaat van zijn voorzitterschap was de integratie van informatica in het gehele vakgebied ICT.

Klint heeft ruim 100 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en begeleidde vele PhD (30) en MSc (ruim 100) studenten.