Mobiele communicatie tien keer sneller met nieuwe technieken

Publication date: 06-03-2012

De vraag naar snelle draadloze netwerken is de laatste jaren sterk toegenomen. Gezamenlijk onderzoek van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en technologiebedrijf Thales Nederland B.V. laat zien dat het gebruik van meerdere netwerken tegelijkertijd mobiele communicatie tien keer sneller kan maken. Vrijdag 9 maart promoveert wetenschapper Gerard Hoekstra aan de Vrije Universiteit op dit onderzoek.

Steeds meer gebruikers hebben behoefte aan snelle en betrouwbare draadloze communicatie. Door de opkomst van mobiel internet op smartphones en tablet pc’s is het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2015 naar verwachting 26 keer zo groot als in 2010*. Om aan deze enorme stijging in vraag te kunnen blijven voldoen werken CWI en Thales aan nieuwe methoden om bestaande netwerken efficiënter in te zetten.

In zijn onderzoek ontwikkelde Gerard Hoekstra verschillende wiskundige methoden voor het verdelen van verkeersstromen over meerdere draadloze netwerken. De resultaten zijn veelbelovend. ‘De meest effectieve verdeelmethoden verkorten de wachttijd in de netwerken zodanig dat een flinke snelheidswinst merkbaar is,’ zegt Hoekstra. ‘Het is niet simpelweg zo dat verdeling over twee netwerken de communicatie twee keer zo snel maakt: bij een wisselende netwerkbezetting kan de ervaren gebruikerssnelheid zelfs met een factor vijf tot tien toenemen.’

Deze experimentele resultaten zijn volgens Hoekstra op korte termijn in de praktijk te realiseren. ‘Tests met echte netwerken laten dezelfde snelheidswinst zien. De communicatienetwerken zijn al aanwezig: op de meeste plaatsen zijn meerdere draadloze netwerken actief van verschillende aanbieders. Het is nu een kwestie van de technologie op gelijktijdig gebruik aanpassen.’ Behalve voor snellere en robuustere mobiele communicatie zijn de resultaten ook bruikbaar voor andere doeleinden, zoals het verbeteren van de bereikbaarheid van organisaties die over zeer betrouwbare communicatie moeten beschikken en het efficiënt gebruik maken van verschillende technologieën binnen één draadloos netwerk.

Het onderzoek is uitgevoerd als Casimir-project. Het Casimir-programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is bedoeld om uitwisseling van onderzoekers tussen bedrijven en publieke kennisinstellingen te bevorderen. Het project is ondersteund door Thales Nederland B.V., Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Alcatel-Lucent Nederland B.V.

* Bron: TNO Monitor draadloze technologieën 2011, TNO, augustus 2011

 

Meer informatie:

- Proefschrift Gerard Hoekstra: Concurrent Access and Traffic Control Methods in Wireless Communication Networks
- Afbeelding: Shutterstock