Evaluatiecommissie: "CWI behoort tot wereldtop"

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is wederom als 'excellent' beoordeeld door een internationale evaluatiecommissie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte dit op 17 juli 2012 bekend. De evaluatiecommissie gaf het instituut de hoogst haalbare kwalificatie op basis van haar bezoek in mei 2011. NWO evalueert zijn instituten elke zes jaar. Deze evaluatie had betrekking op de periode 2005-2010.

Publication date: 17-07-2012

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is wederom als 'excellent' beoordeeld door een internationale evaluatiecommissie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte dit op 17 juli 2012 bekend. De evaluatiecommissie, bestaande uit voorzitter Kees van Hee (Technische Universiteit Eindhoven), Carlo Ghezzi (Politecnico di Milano), Gil Kalai (Hebrew University of Jerusalem), Olivier Pironneau (Université Pierre et Marie Curie), Keith van Rijsbergen (University of Cambridge) en Marie-France Sagot (INRIA), gaf het instituut de hoogst haalbare kwalificatie op basis van haar bezoek in mei 2011. NWO evalueert zijn instituten elke zes jaar. Deze evaluatie had betrekking op de periode 2005-2010.

Volgens het evaluatierapport behoort het CWI tot de wetenschappelijke wereldtop en is het “opmerkelijk dat een klein land als Nederland een onderzoeksinstituut van dergelijke kwaliteit heeft.” Het instituut heeft “zeer interessant onderzoek, zeer goede onderzoekers en uitstekende publicaties en andere vormen van output, zoals [web]standaarden en sofware.” Verder is het CWI goed georganiseerd en heeft het instituut een uitstekende sfeer, waarbij met name de enthousiaste en gemotiveerde promovendi en postdocs de commissieleden opvielen. Daarnaast gaf de commissie enkele aanbevelingen, bijvoorbeeld om de nationale rol meer te benadrukken en extra financieringsbronnen aan te boren.

CWI-directeur Jos Baeten is blij met de positieve evaluatie. ‘Hier mogen we trots op zijn. We hebben er hard voor gewerkt om te komen waar we nu zijn. Onze evaluatie en die van de andere instituten laat zien dat Nederland ertoe doet in de wetenschap. In dit licht is het jammer dat in ons land fundamentele wetenschap niet altijd de waardering krijgt die het toekomt. Wiskunde en informatica zijn onzichtbare drijfveren van economische groei en welvaart en zijn dus juist nu belangrijk. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook de komende zes jaar onze positie in de wereldtop kunnen vasthouden. We zijn sterk en flexibel genoeg om veranderingen in het onderzoeks- en financieringslandschap op te vangen.’

Het CWI is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ruim 160 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Ongeveer 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft inmiddels 21 spin-off bedrijven voortgebracht.