Doe mee met het Groot Nationaal Rekenonderzoek

Publicatiedatum
26 april 2012

Hoe reken je? Wanneer kies je voor hoofdrekenen en wanneer voor een rekenmachine? Doe mee met het nieuwe Groot Nationaal Rekenonderzoek en krijg leer wat voor rekenaar je bent. Voor het Groot Nationaal Rekenonderzoek, dat in het voorjaar van 2012 startte, werken NTR, VPRO en NWO samen met onder andere het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Vanuit het CWI is Jan Karel Lenstra hierbij als wiskundige betrokken. De resultaten van het publieksonderzoek zijn van belang voor het rekenonderwijs en de manier waarop dit gegeven moet worden. Ook komt er meer aandacht voor rekenen en het rekenonderzoek.

In het dagelijks leven rekenen we ongemerkt de hele dag door: bij vertragingen, bij boodschappen afrekenen of kaarten – rekenen is onmisbaar voor mensen. Welke invloed heeft hun onderwijs hierop gehad? Rekenen Vlamingen anders dan Nederlanders? Waar heeft de rekenstoornis dyscalculie mee te maken? Het doel van het Groot Nationaal Rekenonderzoek is om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van mensen van alle leeftijden. Als je meedoet, kun je via een anoniem account op een website en daar rekenspellen doen, meer over jezelf leren en je rekenvaardigheden verbeteren. Lenstra: “En wie weet, misschien ontdek je wel je verborgen rekentalent!”

Onderzoekers die aan dit project meedoen zijn: Jan Karel Lenstra, CWI Fellow en oud-directeur van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Han van der Maas, hoogleraar Psychologische Methoden aan de Universiteit van Amsterdam, Edward Cokely, psycholoog aan het Michigan Technological University, Brenda Jansen, ontwikkelingspsychologe en onderzoeker rekenangst aan de Universiteit van Amsterdam en Marian Hickendorff van de Universiteit Leiden, die rekenstrategieën van kinderen onderzoekt en voor dit onderzoek samenwerkt met Kees van Putten en het CITO.

 

Meer informatie:

- Hoe doe je mee?

- Aanmelden – account aanmaken

 

Bron: Wetenschap24

Foto abacus: John Evans, UK (SXH.hu)