Centrum Wiskunde & Informatica DNSSEC en IPv6 toegankelijk

Het cwi.nl-domein van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is als een van de eerste .nl-domeinen nu beveiligd met DNSSEC. DNSSEC is een aanvulling op het domeinnamensysteem (DNS) om de veiligheid van internetsystemen te verbeteren.

Publication date: 06-06-2012

Het cwi.nl-domein van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is als een van de eerste .nl-domeinen nu beveiligd met DNSSEC. DNSSEC is een aanvulling op het domeinnamensysteem (DNS) om de veiligheid van internetsystemen te verbeteren. Zonder DNSSEC zijn verwijzingen naar internetsystemen te manipuleren. Het CWI nam cwi.nl in 1986 in gebruik en was daarmee pionier. De .nl-zone werd lange tijd beheerd door Piet Beertema van het CWI. In mei 2012 heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de huidige beheerder van het .nl-domein, DNSSEC officieel in productie genomen. Het CWI deed al vanaf juni 2011 mee aan tests.

Op 6 juni 2012 is daarnaast www.cwi.nl officieel IPv6-toegankelijk geworden. IPv6 – Internet Protocol versie 6 – is een noodzakelijke aanvulling op het huidige IPv4 internet-adressysteem en op termijn een vervanging daarvan. Door de sterke groei van het internet zijn IPv4-adressen vrijwel allemaal uitgegeven en is het dus nodig geleidelijk op een nieuw systeem over te gaan. Op 6 juni 2012 organiseert de Internet Society (ISOC) daarom een wereldwijd evenement, de World IPv6 Lanch Day. CWI biedt vanaf deze datum zijn website www.cwi.nl permanent aan op IPv6.

"De overgang naar IPv6 is complexer dan bijvoorbeeld de invoering van IBAN-bankrekeningnummers of tiencijferige telefoonnummers, omdat niet iedereen tegelijk over gaat en adressen niet 1-op-1 verhuisd worden”, aldus Aad van der Klaauw, senior IT-specialist van het CWI. "Voorlopig merken gebruikers er nog niet veel van. Providers en systeembeheerders wel: zij koppelen de twee adressystemen, waarbij veel apparatuur en software vervangen of aangepast moet worden. Dit is echter noodzakelijk. Het Centrum Wiskunde & Informatica werkt graag mee aan een voorspoedige overgang naar IPv6."

Van der Klaauw zet gebruikers daarnaast aan om – met wat vragen  - hun kennis op deze gebieden te vergroten: “Wat betekenen DNSSEC en IPv6 voor u? Maakt u er misschien al (onbewust) gebruik van? Test het zelf eens op uw tablet of smartphone via GSM/GPRS met:
http://dnssectest.sidn.nl/test.php
http://omgipv6day.com/
http://www.ipv6-test.com/ ".

Meer informatie
http://ipv6launch.nl/
http://www.worldipv6launch.org/
http://www.worldipv6day.org/