Martin Kersten benoemd tot CWI Fellow

Publication date: 10-01-2011

Innovatieve databasetechnologie maakt wetenschappelijke ontdekkingen mogelijk

Op 1 januari 2011 is Martin Kersten benoemd tot CWI Fellow. Deze titel wordt gegeven aan eminente onderzoekers van het CWI voor hun bijdrage aan de wetenschap en managementtaken. Als Fellow kan Kersten vrij onderzoek verrichten in een richting  naar keuze, ondersteund door het CWI.  Kersten kwam bij het CWI in 1985, waar hij de Database Research Group oprichtte. Van 1992 tot 2011 was hij hoofd van de afdeling Information Systems. Hij is tevens deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam sinds 1991.

Kersten heeft het merendeel van zijn wetenschappelijke carrière gewijd aan de ontwikkeling van databasesystemen. Zijn opus magnum is MonetDB, een op kolommen gebaseerd databasemanagementsysteem, dat wereldwijd wordt gebruikt. Een belangrijke rode draad in het werk van Kersten is data-intensief onderzoek. Ter ere van zijn verdiensten op dit gebied waren de CWI Lectures in Wiskunde en Informatica 2010 gewijd aan dit thema.

In zijn toekomstige werk speelt de explosieve toename van wetenschappelijke data een belangrijke rol. Het nieuwe onderzoeksproject van Kersten, SciLens, dat vandaag in Asilomar (USA) wordt gelanceerd, roept op tot internationale samenwerking om databasetechnologie te ontwikkelen waarmee verborgen kennis aan het licht kan worden gebracht in petabytes wetenschappelijke data,  De technologie kan worden toegepast  in bijvoorbeeld de sterrenkunde en seismologie. Volgens Kersten zijn fundamenteel onderzoek en veranderingen in databasemanagementsystemen noodzakelijk voor het efficiënt ontsluiten van enorme hoeveelheden experimentele data.

Kersten publiceerde ca. 140 wetenschappelijke publicaties en zijn werk is diverse malen bekroond met prestigieuze prijzen. Onlangs werd zijn team onderscheiden met de 10-year VLDB Best Paper Award voor hun bijdrage aan de innovatieve databasetechnologie met behulp van het MonetDB systeem. Kersten is medeoprichter van diverse succesvolle spin-off bedrijven van het CWI, waaronder Data Distilleries en MonetDB.