Koninklijke onderscheiding voor wiskundige Jan Verwer

Op woensdag 19 januari ontving Jan Verwer van het Centrum Wiskunde & informatica (CWI) in Amsterdam de Koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester T. J.

Publication date: 20-01-2011


Op woensdag 19 januari ontving Jan Verwer van het Centrum Wiskunde & informatica (CWI) in Amsterdam de Koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester T. J. Romeyn van Heiloo speldde het lintje op tijdens het symposium dat ter ere van het afscheid van Jan Verwer plaatsvond. Een dergelijke orde wordt alleen uitgereikt aan mensen die een buitengewone prestatie op het gebied van kunst, wetenschap, sport of muziek geleverd hebben.

Jan Verwer ontvangt Ridderorde - foto P. Van Emde Boas
Het opspelden van de Ridderorde. Foto: Peter van Emde Boas.

Expert in numerieke wiskunde

Burgemeester Romeyn roemde tijdens de speech de verdiensten van de onderzoeker. “Jan Verwer heeft op indrukwekkende wijze bijgedragen aan de wetenschap in Nederland en daarbuiten. In zijn 37-jarige loopbaan heeft hij excellent wetenschappelijk onderzoek verricht in de numerieke wiskunde. Dit is een discipline die van onschatbare waarde is gebleken voor wetenschap en industrie. Verwer deed onder meer onderzoek naar rekenmethoden voor beginwaardenproblemen – technieken waarmee tijdsafhankelijke processen, zoals bijvoorbeeld het weer, voorspeld kunnen worden. Hij heeft hierover een aantal boeken geschreven die internationaal bekend zijn.”

Inspirator
Zijn hele wetenschappelijke carrière is Jan Verwer verbonden geweest aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hij begeleidde en inspireerde tal van jonge onderzoekers in binnen- en buitenland. Na een dienstverband van 37 jaar, waarin hij verschillende wetenschappelijke functies bij het instituut heeft vervuld, gaat hij op 31 januari 2011 met pensioen. Het CWI organiseerde ter ere daarvan een driedaags symposium. Naast het CWI is Jan Verwer ook verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de leerstoel Numerieke Wiskunde en Informatica bekleedt.

Fam. Verwer en Burgemeester Romeyn

Mevrouw Verwer, burgemeester Romeyn van Heiloo en Jan Verwer. Foto CWI.

Burgemeester Romeyn: “Onder leiding van Jan Verwer is in 2004 het CWI-onderzoekscluster Modelling, Analysis and Simulation met het hoogst mogelijke cijfer beoordeeld. Hij heeft het miljoenenproject BRICKS met succes geleid en hij is als voorzitter van de landelijke Werkgemeenschap Scientific Computing zeer actief geweest. (…) Tijdens zijn gehele carrière heeft Jan Verwer Nederland gediend als een ware ambassadeur in de internationale wetenschappelijke gemeenschap”.