Koninklijke onderscheiding voor Herman te Riele

Publication date: 02-12-2011

Wiskundige Herman te Riele is vrijdagmiddag 2 december benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze benoeming voor ruim veertig jaar wetenschappelijk onderzoek aan priemgetallen en cryptografie bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Tijdens een symposium ter ere van zijn afscheid van het CWI kreeg hij het lintje uitgereikt door burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, de woonplaats van Te Riele.

Te Riele doet al sinds 1971 onderzoek bij het CWI, toen nog Mathematisch Centrum geheten. Zijn onderzoek naar priemgetallen kwam in 1999 wereldwijd in het nieuws toen een team onder zijn leiding de RSA-512 code kraakte. Banken en effectenbeurzen gebruiken RSA-versleuteling voor het beveiligen van hun digitale transacties. Onder wiskundigen kreeg Te Riele bekendheid met zijn weerlegging van het vermoeden van Mertens. Dit vermoeden was een mogelijke oplossing voor de Riemann-hypothese, één van de zeven grote onopgeloste wiskundige problemen van deze tijd.

Burgemeester Broertjes noemde Te Riele in zijn toespraak ‘een steunpilaar van de nationale en internationale wiskundige gemeenschap’, met name in zijn inspanningen voor het Koninklijk Wiskundig Genootschap en het internationaal wiskundig congres ECM. Herman te Riele is zijn hele loopbaan aan het CWI verbonden geweest. Na een diensttijd van 41 jaar gaat hij per 1 januari 2012 met pensioen.

 

Meer informatie: Hermans persoonlijke webpagina