Jos Baeten nieuwe directeur Centrum Wiskunde & Informatica

Publication date: 06-06-2011

 Prof. dr. Jos C.M. Baeten wordt de nieuwe algemeen directeur van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Daarmee heeft het Algemeen Bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) op 6 juni 2011 ingestemd. Hij volgt per 1 oktober 2011 de huidige algemeen directeur op – prof. dr. Jan Karel Lenstra, die aan het CWI verbonden blijft als onderzoeker tot aan zijn voorgenomen pensionering in 2012. Baeten is gepromoveerd wiskundige. Hij is sinds 1991 aan de Technische Universiteit Eindhoven verbonden als hoogleraar Theoretische Informatica en sinds 2010 als hoogleraar Systems Engineering.

Het Bestuur van het CWI omschrijft Baeten als een zeer gerenommeerde onderzoeker, met een uitstekend inzicht in beide werkvelden van de wiskunde en informatica en veel ervaring in het aantrekken van externe financiering. Hij is heel goed in staat om contacten op te bouwen met derden en heeft ervaring in contractresearch en valorisatie. Daarnaast is hij een zeer ervaren bestuurder. Zo was hij tweemaal decaan en tweemaal vice-decaan bij de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/e. Hij was ook initiatiefnemer en wetenschappelijk directeur van de onderzoeksschool IPA, wetenschappelijk directeur van het Stan Ackermans Instituut en initiatiefnemer van het Eindhoven Embedded Systems Institute. Peter van Laarhoven, voorzitter CWI Bestuur, schrijft: "Baeten is een krachtig bestuurder, met oog voor de mens in de organisatie".

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 150 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Vierendertig onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft 21 spin-off bedrijven voortgebracht.

 

Foto: Jos Baeten. Bron: TU/e, Eindhoven