Jan van Schuppen benoemd tot CWI-Fellow

Publication date: 24-01-2011

Regeltheorie met toepassingen in verkeer en techniek
In januari 2011 is Jan van Schuppen van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam benoemd tot CWI-Fellow. Hij krijgt deze eretitel vanwege zijn wetenschappelijke en bestuurlijke bijdragen voor het CWI. Van Schuppen is sinds 1978 aan het CWI verbonden als onderzoeker en groepsleider; daarnaast is hij hoogleraar Wiskundige Systeemtheorie aan de Technische Universiteit Delft. Hij is bekend van zijn onderzoek in de systeem- en regeltheorie en toepassingen in de techniek en het verkeer – zoals onderzoek aan routeringsproblemen voor autosnelwegen om reistijden en files te verminderen. Met het Fellowship mag Van Schuppen vrij onderzoek doen in een richting naar keuze.

De pasbenoemde CWI-Fellow gaat zich de komende jaren bezighouden met de regeling van hiërarchische en gedistribueerde regelsystemen en met systeembiologie. Fundamenteel onderzoek naar gedistribueerde regelsystemen is een industrieel gemotiveerd en theoretisch moeilijk probleem. Van Schuppen zal zich ook bezighouden met stochastische systemen en onderzoek naar dijkverhogingen. Hij heeft 17 promovendi begeleid. Verder is Van Schuppen  hoofdredacteur van het tijdschrift Mathematics of Control, Signals, and Systems en editor van de Springer serie Communications and Control Engineering.

Onderwatervoertuigjes
Het vakgebied van Van Schuppen is toepasbaar op veel gebieden. Dit is goed te zien in het grote Europese project  - Control for Coordination of Distributed Systems (C4C) - dat door hem wordt gecoördineerd. In internationaal verband wordt gewerkt aan regeltheorie voor gedistribueerde systemen. Voorbeelden daarvan zijn onderwatervoertuigjes en onbemande vliegtuigjes die waarnemingen verrichten voor milieuonderzoek, regeling van autosnelwegnetwerken in de verkeerscentrales van Nederland en regeling van complexe machines, zoals grote afdrukapparaten die geproduceerd worden door het bedrijf Océ. Naast de CWI-inbreng bestaat de groep uit onderzoekers van vier bedrijven en acht academische instellingen in België, Cyprus, Griekenland, Italië, Nederland en Portugal.

Meer informatie:

www.cwi.nl/~schuppen en www.c4c-project.eu

Illustratie:
Autonoom Onderwatervoertuig 'Isurus', bron: João Sousa, Universiteit van Porto