Jan Karel Lenstra benoemd tot CWI-fellow

Publication date: 13-10-2011

Jan Karel Lenstra is met ingang van 1 oktober 2011 benoemd tot CWI-fellow. Hij kreeg deze eretitel vanwege de wetenschappelijke en bestuurlijke bijdragen die hij leverde aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Van 2003 tot 2011 was Lenstra algemeen directeur van het CWI. Eerder, van 1969 tot 1989, was hij een prominent onderzoeker op het instituut. Zes jaar lang was hij hoofd van de afdeling Operations Research en Systeemtheorie.

Lenstra gaat zijn tijd op het CWI besteden aan onderzoek en bestuurlijke taken. Hij maakt deel uit van de onderzoeksgroep ‘Algorithms, Combinatorics and Optimization’ en gaat zijn onderzoek in de discrete optimalisering weer opnemen. Daarnaast vervult hij een rol in lobbyactiviteiten van het CWI, bijvoorbeeld ten behoeve van de door de overheid geselecteerde topsectoren.

Lenstra neemt deel aan verschillende activiteiten buiten het CWI, in binnen- en buitenland. Zo is hij betrokken bij een aantal adviescommissies voor rekenen en informatica in het primair en voortgezet onderwijs. In 2009 was hij voorzitter van de 'Commissie rekenonderwijs op de basisschool' van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).