Internationale Wiskunde Olympiade is op 17 juli gestart

Publication date: 18-07-2011De Internationale Wiskunde Olympiade (IMO) is op 17 juli in Amsterdam van start gegaan. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en voorzitter van Stichting IMO 2011 Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, gaven tijdens een spectaculiare openingsceremonie in de RAI het startsein. 562 deelnemers uit 101 landen zullen zich de komende dagen met elkaar meten op een hoog wiskundig niveau. De Wiskunde Olympiade is de oudste en grootste science olympiade ter wereld en vindt voor het eerst plaats in Nederland. Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) sponsort IMO.

Het Nederlands team heeft zich grondig voorbereid en is zaterdag teruggekeerd van een trainingskamp op Texel. Dit jaar hoopt het team meer medailles in de wacht te slepen. Kosovo is het nieuwste team dat meedoet, dit jaar voor het eerst. Een van de jongste deelnemers is het wiskundig supertalent Raúl Sarmiento uit Peru. Deze deed in 2009 als 11-jarige voor het eerst mee, heeft al bronzen en zilveren medailles gewonnen en wordt getipt als kanshebber voor goud dit jaar.

De wedstrijd wordt gehouden op maandag en dinsdag. Op woensdag tot en met vrijdag zijn er excursies voor de deelnemers, onder andere naar het CWI op het Science Park Amsterdam. De medailleuitreiking vindt plaats op zaterdagmiddag 23 juli 2011 in het RAI Theater Amsterdam. De uitreiking is live te volgen via de website: www.imo2011.nl/live

Foto: het Nederlandse team. Bron: IMO