CWI stapt in biotechnologieproject BioPreDyn

Publication date: 13-12-2011

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) stapt in het BioPreDyn-project voor biotechnologisch onderzoek. In BioPreDyn zitten vijf Europese onderzoeksinstituten, drie universiteiten en drie bedrijven in software en biotechnologie. Het project gaat een gereedschapskist maken om uit de veelheid van biologische gegevens betrouwbare conclusies te trekken. Daardoor kunnen nieuwe biotechnologische producten, zoals nieuwe voedingsmiddelen en medicijnen, uiteindelijk sneller op de markt komen.

Een levend wezen bestaat uit ontelbare cellen, moleculen en chemische reacties. Met de huidige technologie is het mogelijk om veel van deze processen te meten. Om met deze grote hoeveelheid gegevens om te gaan, maken systeembiologen veel gebruik van computersimulaties (droge experimenten). Aan de hand van bekend of vermoedelijk gedrag van moleculen of cellen voorspellen computers wat uit een nieuw experiment zal komen. Vervolgens voeren onderzoekers dit experiment uit (natte experimenten), en passen waar nodig het computermodel aan.

Het maken van goede modellen kost veel tijd en moeite. De biologen, wiskundigen en informatici in het BioPreDyn-project willen daarom gereedschappen ontwikkelen die het makkelijker maken om gegevens en uitkomsten van experimenten betrouwbaar in voorspellingen om te zetten.

Namens het CWI gaat onderzoeker Joke Blom zich bezighouden met de betrouwbaarheid van de voorspellingen. Ze richt zich daarbij op het berekenen en beperken van onnauwkeurigheden in bijvoorbeeld de experimenten en de modellen. Hieruit moet blijken of de uiteindelijke resultaten binnen de gewenste betrouwbaarheid vallen, of dat er nieuwe experimenten nodig zijn.

 

Meer informatie: BioPreDyn-website

Afbeelding: Shutterstock