CWI Database Architecture Group wint VLDB 2011 Challenges & Vision Best Paper Award

Publication date: 05-09-2011

Martin Kersten, CWI Fellow van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, heeft op 1 september de VLDB 2011 Challenges & Visions Track Best Paper Award ontvangen. De uitreiking vond plaats tijdens de 37e International Conference on Very Large Data Bases (VLDB) in Seattle (USA). VLDB is de toonaangevende internationale conferentie over database management. Kersten kreeg deze prijs voor de publicatie 'The Researcher's Guide to the Data Deluge: Querying a Scientific Database in just a Few Seconds', die hij schreef met CWI-collega’s Stefan Manegold, Stratos Idreos en Erietta Liarou.

Het artikel geeft een heel nieuwe onderzoeksvisie op hoe zeer grote databases interactief kunnen worden geëxploreerd, in het bijzonder voor wetenschappelijk datamanagement, waar het gaat om meerdere terabytes aan nieuwe gegevens per dag. Om wetenschappers hierbij te helpen zijn belangrijke innovaties nodig. De heersende opvatting bij het zoeken in databases is dat de resultaten correct en volledig moeten zijn. Kersten en zijn collega’s pleiten nu om die voordelen af te wegen tegen snelheid die behaald wordt door een directe respons en inzicht in de voorhanden zijnde databaseverzameling.

In het artikel worden verschillende onderzoeksrichtingen gepresenteerd om deze visie te realiseren. Ze variëren van het ontwerp van een nieuwe database-kernel waar snelheid in plaats van volledigheid het belangrijkst is, tot weigering om alleen al een kostbare query in behandeling te nemen en in plaats daarvan advies te geven over het herformuleren van de vraag, of zelfs alternatieven te bieden die volgens het systeem relevant kunnen zijn voor de waargenomen zoekpatronen.

Het werk is onderdeel van het SciLens project in de CWI-onderzoeksgroep Database Architectures (INS1).

Meer informatie
- http://homepages.cwi.nl/~mk/
- http://www.cwi.nl/
- http://www.vldb.org/2011/
- http://repository.cwi.nl/search/searchrepository.php?id=18546
- http://www.scilens.org/, http://www.cwi.nl/research-groups/Database-Architectures

- Foto: van links naar rechts: Gerhard Weikum (Max-Planck-Institut für Informatik, Saarbrücken, Duitsland), VLDB 2011 Challenges and Vision Track voorzitter - en het CWI team: Martin Kersten, Stratos Idreos, Stefan Manegold en Erietta Liarou. Bron: Holger Pirk (CWI).