Rubicon voor Wouter Koolen

Publication date: 14-12-2010

De beste beslissing nemen bij tegenstrijdige adviezen
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Wouter Koolen van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam een Rubicon-subsidie toegekend voor zijn onderzoeksproject ‘Game-Theoretically Optimal Online Learning: From Conflicting Advice to High-Quality Decisions'. Het Rubicon-programma richt zich op jonge, veelbelovende wetenschappers en biedt hun de mogelijkheid onderzoekservaring op te doen aan een excellent buitenlands onderzoeksinstituut.

Online learning
In zijn project gaat Koolen onderzoek doen naar online learning, een opkomende discipline op het grensvlak tussen informatica, informatietheorie en statistiek. Online learning  richt zich op terugkerende problemen waarbij de beste beslissing moet worden genomen op basis van tegenstrijdige adviezen. Dagelijks baseren we talloze praktische beslissingen en handelingen op adviezen van experts. Helaas zijn de experts het lang niet altijd met elkaar eens.

De beste expert
Waar vind je de betrouwbaarste weersvoorspelling?  Welke routeplanner kiest de snelste weg naar huis? Welke expert geeft het beste advies over de ontwikkeling van aandelenkoersen? Een beslissing over een financiële beurstransactie wil je baseren op deskundig advies. Het wordt lastig alleen om een goede beslissing te nemen als verschillende experts uiteenlopende informatie geven. Een bijkomend probleem is dat de prestaties van individuele experts ook kunnen variëren in de tijd.

Nieuwe computerprogramma’s
De nieuwe computerprogramma’s die Koolen gaat ontwikkelen leren automatisch welk advies het beste gevolgd kan worden. De programma’s  volgen de optimale strategie waarin alle adviezen van experts zijn gecombineerd. De computerprogramma’s van Koolen weten ook precies hoe ze door de tijd moeten schakelen tussen de adviezen van de verschillende deskundigen.

Royal Holloway
Koolen gaat zijn onderzoek doen aan het Computer Learning Research Centre van Royal Holloway, University of London. Een internationale erkende onderzoeksgroep verricht hier onderzoek naar machine learning vraagstukken. De groep staat onder leiding van professor Vovk, een internationaal erkende autoriteit op het gebied van machine learning en online learning in het bijzonder.