Nieuw boek van Pablo Cesar: ‘The Evolution of TV Systems, Content, and Users Toward Interactivity’

De manier waarop we televisie kijken is gedurende de laatste twintig jaar enorm veranderd. Oorspronkelijk was televisie kijken een sociale activiteit die interactie tussen verschillende groepen kijkers in de hand werkte. Door een groot aantal technologische ontwikkelingen is het kijken naar televisie veel persoonlijker geworden.

Publicatiedatum
5 november 2009

De manier waarop we televisie kijken is gedurende de laatste twintig jaar enorm veranderd. Oorspronkelijk was televisie kijken een sociale activiteit die interactie tussen verschillende groepen kijkers in de hand werkte. Door een groot aantal technologische ontwikkelingen is het kijken naar televisie veel persoonlijker geworden. Volgens onderzoeker Pablo Cesar van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, moet het sociale aspect opnieuw in televisie kijken worden geïntegreerd. Deze maand is zijn nieuwe boek, ‘The Evolution of TV Systems, Content, and Users Toward Interactivity’ verschenen. Het boek maakt deel uit van de gerenommeerde serie ‘Foundations and Trends in Human-Computer Interaction’ en onderzoekt hoe mensen reageren op televisie content.

Cesar verrichtte een studie naar de ontwikkelingen en evolutie van tv-systemen in de afgelopen twintig jaar. Het resultaat is een uitgebreid naslagwerk dat zich richt op studenten, onderzoekers en professionals. De studie geeft een overzicht van de evolutie van tv-systemen, tv-content en tv-gebruikers in relatie tot sociale interactiviteit. Multimediasystemen is één van de onderzoeksgebieden van het Centrum Wiskunde & Informatica.

Aan de hand van de concepten content editing, content sharing, en content control’  biedt het boek een kader voor onderzoek naar technologische ontwikkelingen en onderzoekspublicaties. Content editing omvat het creëren van content, oorspronkelijk het terrein van de professional maar tegenwoordig steeds meer gedomineerd door de opmars van user generated content. Content sharing verwijst naar alle sociale activiteiten die tijdens het televisie kijken kunnen voorkomen zoals het praten over televisie programma’s en het delen van content. Het derde concept, content control, behandelt de personalisatie van het televisie kijken door de beschikbaarheid van content op verschillende apparatuur, zoals het mobieltje en de pc.

“Ik ben geïnteresseerd in systemen en mogelijkheden die mensen in staat stellen beter met elkaar te communiceren en zich verbonden met elkaar te voelen“, zegt Pablo Cesar. “De mogelijkheid om content te delen met familie of vrienden uit een programma waar je naar kijkt, is één van de onderwerpen die ik momenteel onderzoek.”

‘The Evolution of TV Systems, Content, and Users Toward Interactivity’ behandelt ook de raakvlakken met andere wetenschappen. Interactie met disciplines als multimedia, Human Computer Interaction (HCI), Computer Supported Cooperative work (CSCW), User Interface Software and Technology (UIST), user modelling en media- en communicatiewetenschappen zijn duidelijk in kaart gebracht. Het geeft tenslotte ook inzicht waarom de volledige potentie van interactieve TV nog niet is benut.

Over de auteurs
Pablo Cesar is onderzoeker aan het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam.
Hij heeft een veertigtal wetenschappelijke publicaties en artikelen over multimediasystemen en infrastructuren, media sharing, interactive media, multimedia content modelling en user interaction op zijn naam staan. Hij gaf lezingen over Interactive Digital Television op prestigieuze conferenties zoals ACM Multimedia en WWW Conferences. Meer informatie: http://homepages.cwi.nl/~garcia

Konstantinos Chorianopoulos is docent op de afdeling Informatica aan de Ionian University (Griekenland). In 2002, richtte hij UITV. INFO (http://uitv.info ) op, een nieuwsbrief  en webportal voor onderzoeksbronnen op het gebied van interactieve televisie. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar interactieve TV sinds 2000. Meer informatie:  http://www.ionio.gr/~choko