Vijfde Europese Wiskunde Congres in Amsterdam

CWI, UvA en VU nemen voortouwMaandag 14 juli tot en met vrijdag 18 juli 2008 wordt het vijfde Europese Wiskunde Congres (5ECM) gehouden in de RAI in Amsterdam. Het vierjaarlijkse congres was eerder in Parijs, Budapest, Barcelona en Stockholm. Dit keer wordt het jaarlijkse Nederlands Mathematisch Congres erin ondergebracht, met onder andere de Brouwerlezing en de Beegerlezing.

Publication date: 30-06-2008

CWI, UvA en VU nemen voortouw

Maandag 14 juli tot en met vrijdag 18 juli 2008 wordt het vijfde Europese Wiskunde Congres (5ECM) gehouden in de RAI in Amsterdam. Het vierjaarlijkse congres was eerder in Parijs, Budapest, Barcelona en Stockholm. Dit keer wordt het jaarlijkse Nederlands Mathematisch Congres erin ondergebracht, met onder andere de Brouwerlezing en de Beegerlezing.

Nederland heeft met 5ECM een fantastisch internationaal wiskundig congres binnengehaald. Ruim duizend wiskundigen uit heel Europa komen samen en ook gasten van buiten Europa worden verwacht. Met de organisatie van dit grote congres laat de Nederlandse wiskundige wereld zien dat wiskunde een zeer veelzijdige discipline is, die de moeite waard is om te beoefenen en uit te dragen.

Het Scientific Committee onder leiding van de prominente wiskundige Lex Schrijver (Spinoza-laureaat) heeft ruim veertig sprekers die tot de wereldtop behoren uitgenodigd om een lezing te houden. Eén van die sprekers is Richard Taylor, Fellow van de Royal Society, die in 1994 met Andrew Wiles het uiteindelijke correcte bewijs van de laatste stelling van Fermat leverde. In tien hoofdlezingen worden algemeen wiskundige onderwerpen besproken. Daarnaast zijn drie science lezingen gewijd aan speciale thema's: klimaat, wiskundige biologie en quantum informatica. De 22 minisymposia spitsen zich nog meer toe; daarin ontmoeten directe vakgenoten elkaar. De minisymposia worden gehouden over wat momenteel de "hot topics" in het wiskundige onderzoek zijn.

Verschillende prijzen zijn ondergebracht in 5ECM. Zo ontvangen tien veelbelovende jonge wiskundige onderzoekers een geldbedrag van de European Mathematical Society. Deze prijs is beschikbaar gesteld door Stichting Compositio Mathematica. De winnaars, geselecteerd door het Prize Committee onder leiding van Rob Tijdeman, worden bij de opening van het congres bekendgemaakt. Het betreft wiskundigen die zich bezighouden met uiteenlopende onderwerpen als complexe dynamica, structuren in de priemgetallenrij, numerieke lineaire algebra en combinatoriek, waaronder het effectief berekenen van stromingen in netwerken. Een elfde prijs, de "Felix Klein Prijs", gaat naar een wiskundige die heeft bijgedragen aan de oplossing van een moeilijk industrieel probleem.

Er worden rondetafelbijeenkomsten georganiseerd met de industrie en met Afrikaanse wiskundigen. Daarnaast zijn er een aantal satellietbijeenkomsten, zoals die van de "European Women in Mathematics", een netwerk van vrouwelijke wiskundigen in Europa dat zich inzet voor vrouwen in de wiskunde. Eén van de spreeksters op de satellietbijeenkomst is Christine Bernardi, die ook keynote spreker en voorzitter van een minisymposium is.

Meer informatie: www.5ecm.nl.