Veiliger pinnen mogelijk met wiskunde

Foute software kan dure gevolgen hebben - bijvoorbeeld in pinautomaten. Kwaliteitsbewaking moet deze fouten voorkomen, maar is zelf dikwijls ook duur, tijdrovend en foutgevoelig. Daarom onderzocht Jens Calamé van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hoe dit proces geautomatiseerd kon worden.

Publicatiedatum
29 augustus 2008

Foute software kan dure gevolgen hebben - bijvoorbeeld in pinautomaten. Kwaliteitsbewaking moet deze fouten voorkomen, maar is zelf dikwijls ook duur, tijdrovend en foutgevoelig. Daarom onderzocht Jens Calamé van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hoe dit proces geautomatiseerd kon worden. Hij promoveert op 4 september 2008 aan de Universiteit Twente op het proefschrift 'Testing reactive systems with data - enumerative methods and constraint solving'.

Calamé gebruikte wiskundige technieken - constraint solving en formele methoden - om fouten op te sporen in de modellering en implementatie van 'reactieve systemen met data', zoals een geldautomaat of een elektronische beurs. Hij ontwierp een proces om automatisch tests te genereren en uit te voeren. Een moeilijkheid bij dit soort onderzoek is dat er miljoenen mogelijke toestanden van een systeem bestaan. Calamé vond een manier om dit aantal terug te brengen tot een werkbare grootte. Dit deed hij door testscenario's afhankelijk te maken van het daadwerkelijke systeemgedrag.

Om het risico op fouten nog verder terug te dringen, moet geverifieerd worden of de modellen van de software zelf voldoen aan de specificaties. Dit gebeurt tijdens een eerdere fase in het ontwerpproces. Calamé ontwierp ook een methode om deze controle te verbeteren.

Meer informatie: zie Jens Calamé's proefschrift.