Twintig jaar internet in Europa

Op maandag 17 november was het precies twintig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet.

Publicatiedatum
14 november 2008

Op maandag 17 november was het precies twintig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet. Die dag, om half drie 's middags, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam het nu historische e-mailtje dat het CWI - als eerste instelling buiten Amerika - officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.

Na jaren van voorbereiding lukte het Beertema en zijn collega's om toegang te krijgen tot het - toen nog Amerikaanse - internet. Dit was onder andere te danken aan goede contacten in de kleine netwerkwereld van destijds. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was Beertema's voornaamste ingang bij NSFnet.

Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook SURFnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas veel later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd een belangrijk netwerkknooppunt tussen Europa en de VS.

Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Science Park Amsterdam, waar ook het CWI is gevestigd. Dit verkeer loopt via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Voor zijn werk ontving Beertema in 1999 de eerste koninklijke onderscheiding ooit aan een internetpionier uitgereikt: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bekijk het filmpje:

Het bericht verscheen in diverse media, waaronder:

Illustratie van Piet Beertema, CWI: de e-mail over de eerste niet-militaire transatlantische internetverbinding tussen CWI en de Verenigde Staten.  

Meer informatie: zie www.godfatherof.nl

Het Nikhef - eveneens gelegen op het Science Park Amsterdam - heeft ook een lange geschiedenis op het gebied van internet en World Wide Web, zie
http://www.nikhef.nl/over-nikhef/achtergrondinformatie/downloads/