Leen Stougie benoemd tot hoogleraar Operations Research

CWI-onderzoeker Leen Stougie is per 1 november benoemd tot hoogleraar Operations Research aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Publication date: 15-12-2008

CWI-onderzoeker Leen Stougie is per 1 november benoemd tot hoogleraar Operations Research aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In Operations Research worden wiskundige methoden en modellen ontwikkeld voor het oplossen van praktische problemen zoals een spoorboekje of een schoolrooster. Het vakgebied bestaat ongeveer een halve eeuw en is dus relatief jong. Wiskundige modellen worden volgens Stougie niet vaak genoeg gebruikt bij het oplossen van maatschappelijke of industriële problemen. Er is nog een enorm gat tussen de theorie en de toepassingen.

Stougie doet onderzoek in de algoritmiek, een onderdeel van de combinatorische optimalisering. Een algoritme is een reeks instructies, een soort stappenplan om een bepaald probleem systematisch op te lossen. Stougie bestudeert toepassingen in draadloze communicatie, sensornetwerken en systeembiologie. Vooral binnen de geneeskunde liggen volgens hem fantastische nieuwe uitdagingen. Sinds 1980 werkt Stougie voor het CWI. Vanaf 2000 is hij onderzoeker bij de groep Algorithms, Combinatorics and Optimization. Daarnaast leidt hij het BRICKS-project Algorithms and Processes in Life Sciences en maakt hij deel uit van het dagelijks bestuur van het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde.