Effectiever gebruik bandbreedte met wachtrijmodellen

Publication date: 29-08-2008

Bandbreedte voor internetverkeer kan effectiever gebruikt worden door wachtrijmodellen in te zetten. Dat onderzocht wiskundige Pascal Lieshout van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij promoveerde vrijdag 5 september 2008 aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift 'Queueing Models for Bandwidth-Sharing Disciplines'.

Moderne communicatienetwerken zoals het internet zijn in staat om gelijktijdig verschillende soorten applicaties te ondersteunen. Neem bijvoorbeeld data- (e-mail), spraak- (VoIP), en videoapplicaties (YouTube). Het netwerkverkeer dat hierdoor wordt gegenereerd, stelt verschillende eisen aan de afhandeling. Bij dataverkeer mogen er maar weinig gegevens verloren gaan, terwijl bij spraakverkeer enig gekraak (dataverlies) niet zo erg is maar vertraging wel.

Aangezien verschillende soorten verkeer verschillende eisen hebben, is het belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt in de hoeveelheid bandbreedte die wordt toegewezen aan elke verkeersklasse. Lieshout onderzocht mechanismen die dit kunnen doen. Om hun prestatie in kaart te brengen gebruikte de onderzoeker wachtrijtheorie. Met de behaalde resultaten kunnen netwerkproviders hun capaciteit in zogenaamde multi-service netwerken beter benutten, en zo geld besparen. Voor zijn onderzoek ontving Lieshout in 2006 de prestigieuze ACM Sigmetrics/Performance best student paper award.