CWI-wiskundige Bert Zwart ontvangt Erlang-prijs

De Erlang-prijs is voor de beste onderzoeker onder de 36 jaar op het gebied van toegepaste kansrekening. Bert Zwart is de eerste persoon buiten de Verenigde Staten die de prijs wint.

Publication date: 23-10-2008

De Erlang-prijs is voor de beste onderzoeker onder de 36 jaar op het gebied van toegepaste kansrekening. Bert Zwart is de eerste persoon buiten de Verenigde Staten die de prijs wint. Wiskundige Zwart van het Centrum Wiskunde & Informatica ontving de prijs afgelopen week van the Institute for Operations Research and the Management Sciences (INFORMS).

Zwart kreeg zijn prijs voor zijn uitzonderlijke bijdrage op het gebied van raakvlakken tussen toegepaste kansrekening, informatica en communicatienetwerken. Hij laat vanuit Amerika weten trots te zijn: "De lijst van vorige winnaars is indrukwekkend. Ik ben zeer vereerd om als eerste persoon werkzaam aan een niet-Amerikaans instituut deze prijs te mogen ontvangen."

De Erlang-prijs werd uitgereikt tijdens een INFORMS-conferentie in Washington, waar de jury Zwart prees om zijn bijdragen in het vakgebied. Apart genoemd werd de asymptotische benaderingen voor de kans op verlies van pakketjes in communicatienetwerken met grote buffers. Zwart ontwikkelde met collega-onderzoekers nieuwe methoden om het gedrag van de verlieskans van een datapakket te analyseren. Ze losten hierbij een belangrijk openstaand probleem op. Een andere uitzonderlijke bijdrage was volgens de jury de analyse van de invloed van roosters op grote vertragingen. Hierbij bereikte Zwart doorbraken in de analyse van technieken die onder andere gebruikt worden bij onderzoek naar verzendsnelheid op internet, FTP-bestandsoverdracht en het inplannen van taken voor een supercomputer.

Curriculum Vitae

Bert Zwart deed zijn promotieonderzoek bij het CWI en de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij in 1997 promoveerde. Voor dat onderzoek ontving hij de Applied Probability Trust Award in 2001, de ASML prijs in 2002 en de Gijs de Leve prijs voor het beste proefschrift in Operations Research. Na een jaar postdoctoraal onderzoek bij INRIA in Frankrijk, werkte Zwart als universitair docent aan de Technische Universiteit Eindhoven, en universitair hoofddocent bij het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Sinds oktober 2008 is hij VIDI-fellow.

Erlang-prijs

De Erlang-prijs is genoemd naar een prijswinnende Deense wiskundige Agner Krarup Erlang (1878 - 1929), die begin vorige eeuw interesse kreeg voor waarschijnlijkheidstheorie. Hij deed onderzoek voor het telefoonbedrijf in Kopenhagen en vond een formule waarmee al snel door telefoonbedrijven in verschillende landen werd gerekend aan onder meer de wachttijd. De Erlang-prijs wordt tweejaarlijks toegekend door The Applied Probability Society, dat onderdeel is van INFORMS. Naast een plaquette is er een geldprijs aan verbonden van duizend dollar.

Meer informatie over de Erlang prijs: http://www.informs.org/article.php?id=189