CWI-onderzoek in boek NWO

Dinsdag 28 oktober bracht de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) het boek uit Experiment NL, wetenschap in Nederland.

Publication date: 28-10-2008

Dinsdag 28 oktober bracht de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) het boek uit Experiment NL, wetenschap in Nederland. Dit boek bevat verhalen over de meest opmerkelijke, briljante, leuke en spannende onderzoeksprojecten van het afgelopen jaar, waarvan drie van het CWI.

Het boek is geschreven in begrijpelijke taal en zal met het uiterlijk ook jongeren aantrekken. Een van de onderwerpen in het boek is het grensoverstijgende onderzoek van CWI-onderzoeker Eric Pauwels. Hij helpt biologen met een programma dat de vlekkenpatronen van dieren herkent. Zo kon de gang van walvissen en schildpadden in kaart gebracht worden door nieuwe foto’s te vergelijken met foto’s in een database.

Ander CWI-onderzoek dat voor het voetlicht komt is dat van Arjen Doelman naar woestijnvorming. Door vegetatiepatronen aan de rand van woestijnen wiskundig te beschrijven, hoopt hij te kunnen ontdekken of het gevaar dreigt dat een gebied onomkeerbaar zal veranderen in een woestijn.

Ten slotte besteed Experiment NL ruim aandacht aan ‘schatgraven in de hemel’. Martin Kersten spreekt in dat hoofdstuk over de databasetechnieken die het CWI ontwikkeld heeft en die gebruikt kunnen worden om te zoeken in de gigantische hoeveelheid data afkomstig van radiotelescopen.

Het boek Experiment NL, wetenschap in Nederland wordt uitgegeven door NWO en G+J Publishing (Quest, National Geographic), onder redactie van Marcel Senten. Het boek is bedoeld om wetenschap inzichtelijk en begrijpelijk te maken voor het grote publiek. Het is voor de derde keer dat NWO een publieksboek uitgeeft, eerdere titels waren Verwondering en Op onderzoek.

Meer informatie:

  • Het boek zal te koop zijn bij reguliere boekwinkels, sigarenwinkels, benzinestations en de kiosk op stations voor 17,95 euro.
  • Experiment NL, wetenschap in Nederland. Redactie M. Senten, G+J Publishing, Diemen/Den Haag 2008. ISBN 9789089270122, 224 blz.
  • Zie ook het persbericht Honderd toponderzoekers in 'EXPERIMENT NL, wetenschap in Nederland'