CWI beantwoordt leukste lezersvraag Quest

'Hoeveel mensen zijn ooit op aarde geboren?', vroeg een lezer aan het tijdschrift Quest. Op verzoek maakte CWI-onderzoeker Peter Grünwald een schatting: 107,5 miljard.

Publication date: 27-11-2008

'Hoeveel mensen zijn ooit op aarde geboren?', vroeg een lezer aan het tijdschrift Quest. Op verzoek maakte CWI-onderzoeker Peter Grünwald een schatting: 107,5 miljard. De vraag en het uitgebreide antwoord staan in de Quest101, een speciale uitgave van het populair wetenschappelijke tijdschrift, die deze week verscheen. Hierin staan de vragen van lezers op originaliteit gerangschikt door een jury bestaande uit bekende Nederlanders. In de toplijst eindigde de vraag over het aantal mensen, gesteld door Vincent van Baarle, op de eerste plaats. Voor het antwoord bezocht Quest het CWI in Amsterdam.

Statisticus Grünwald bestudeerde op verzoek van het blad een oud Amerikaans model, paste het aan en gebruikte actuele cijfers. De precieze uitkomst van 107,5 miljard moet wel met een korrel zout worden genomen. Grünwald benadrukt dat het getal van veel onzekere factoren afhangt, zoals onnauwkeurige geboortecijfers uit het verleden. Quest kon de uitkomst in ieder geval wel gebruiken om de veelgehoorde beweringen ‘er leven nu meer mensen dan ooit gestorven zijn’ en ‘meer dan de helft van de mensen die ooit geboren zijn leeft nu nog’ te ontkrachten.

Zie het persbericht van Quest

Het bericht verscheen in diverse media, waaronder: