Big Brother beschermt dierenrijk

CWI-workshop over biodiversiteit, sensoren en wiskunde.

Publication date: 28-11-2008

CWI-workshop over biodiversiteit, sensoren en wiskunde. Hoe kun je computers, camera's en het internet effectief gebruiken om de biodiversiteit te bewaken? Deze vraag komt aan de orde tijdens de workshop 'Distributed Sensing and Collective Intelligence in Biodiversity Monitoring', die georganiseerd wordt door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam van 3 t/m 5 december 2008. Experts uit de hele wereld komen dan bijeen om te praten over nieuwe mogelijkheden die geboden worden door sensoren, internet en de inzet van vrijwilligers. Ook pers is van harte welkom. 

Walvishaai
Om de biodiversiteit te beschermen is kennis vereist over migratie, voortplanting en voedingspatronen. Een van de sprekers, marinebioloog Brad Norman (Ecocean, Australië), heeft een website opgezet waar amateurduikers vanuit de hele wereld foto's van de zeldzame walvishaai kunnen uploaden. De lijnen en vlekken op de huid van dit enorme beest zijn net zo uniek als een menselijke vingerafdruk. Hiermee kan de computer via een grote database van bestaande foto's het individu traceren. Samen met gegevens als de locatie (GPS) en tijd wordt zo een waarneming toegevoegd aan een steeds groeiende database. De vrijwilligers worden op hun beurt via e-mails op de hoogte gehouden van het wel en wee van het dier.

Hommel met RFIDEen andere manier van observeren is het gebruik van sensoren en permanent opgestelde camera's, bijvoorbeeld om een kolonie nestelende vogels gade te slaan. Een van de sprekers rust hommels uit met RFID-tags - een mini uitvoering van de beveiliging van kleding in winkels - om hun gedrag vast te leggen. In al deze gevallen ontstaat er een stortvloed aan data die zowel digitaal opgeslagen als efficiënt doorzocht moet kunnen worden. Deze data-explosie is een belangrijk onderzoeksthema binnen het CWI. Wiskundigen en informatici kunnen zo bijdragen aan het tot stand komen van nieuwe inzichten in de biologie.

Meer informatie en registratie: zie de workshop website

Foto 1: Walvishaai, bron Ecocean, http:whaleshark.org

Foto 2: Hommel uitgerust met RFID-tag , bron Nigel Raine, Queen Mary University of London.