Wereldberoemde cryptograaf Shamir spreekt op CWI

Adi Shamir - een van de 'founding fathers' van de moderne cryptografie - spreekt op maandag 29 oktober 2007 op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Zijn lezing gaat over een nieuwe manier om een bepaalde beveiliging - het 'SFLASH multivariate cryptosysteem' - te kraken. Shamir is de 'S' uit het bekende RSA-cryptosysteem, dat hij samen met onderzoekers Rivest en Adleman in de jaren zeventig ontwierp.

Publication date: 12-10-2007

Adi Shamir - een van de 'founding fathers' van de moderne cryptografie - spreekt op maandag 29 oktober 2007 op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Zijn lezing gaat over een nieuwe manier om een bepaalde beveiliging - het 'SFLASH multivariate cryptosysteem' - te kraken. Shamir is de 'S' uit het bekende RSA-cryptosysteem, dat hij samen met onderzoekers Rivest en Adleman in de jaren zeventig ontwierp. Voor dit werk wonnen zij in 2002 de ACM Turing Award, die ook wel de 'Nobelprijs voor de informatica' wordt genoemd. Adi Shamir spreekt niet met de pers maar iedereen is wel van harte uitgenodigd om zijn lezing bij te wonen.

Shamir is hoogleraar in de toegepaste wiskunde aan The Weizmann Institute of Science in Israël. Hij werkt al meer dan dertig jaar in het vakgebied en mede dankzij hem is de cryptografie niet meer weg te denken uit de maatschappij. Van het RSA-cryptosysteem zijn honderden miljoenen kopieën in omloop: het zit in vrijwel alle webbrowsers en is een standaard onderdeel van SSH- en https-verbindingen, die veilige internetcommunicatie mogelijk maken. Shamir heeft nog meer ontdekkingen op zijn naam staan. Zo vond hij met Eli Biham de 'differential cryptanalysis' voor de Data Encryption Standard uit, bedacht hij net als George Blakley - maar onafhankelijk van hem - 'secret sharing', brak hij het 'knapsack cryptosystem' en bewees hij de stelling 'IP = PSPACE' uit de complexiteitstheorie.

De lezing wordt georganiseerd door Ronald Cramer (CWI en Universiteit Leiden), hoofd van de CWI-onderzoeksgroep Cryptology and Information Security. Deze groep onderzoekt fundamentele cryptografische vragen vanuit een breed wetenschappelijk perspectief, met name vanuit de wiskunde, computer science en natuurkunde. Het CWI is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. De komende jaren richt het CWI zich op vier thema's: aard- en levenswetenschappen, data-explosie, maatschappelijke logistiek en software als service.