Excellente onderzoeksinstituten in informatica gaan Europese samenwerking aan

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) heeft gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Franse INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique). Beide instituten staan internationaal hoog aangeschreven. De samenwerking zal starten op de onderzoeksgebieden 'software service evolution' en 'learning and computational economics'.

Publication date: 18-10-2007

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) heeft gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Franse INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique). Beide instituten staan internationaal hoog aangeschreven. De samenwerking zal starten op de onderzoeksgebieden 'software service evolution' en 'learning and computational economics'. Typische problemen die onderzocht zullen worden zijn de transformatie van bestaande software naar betrouwbare software services en het optimaliseren van een kosten-batenanalyse voor bijvoorbeeld patiëntenplanning.

In januari 2008 start INRIA met een nieuw onderzoekscentrum - INRIA Lille-Noord Europa - van waaruit onderzoekers nauw zullen samenwerken met onderzoekers van het CWI. De twee gezamenlijke onderzoeksprojecten worden uitgevoerd bij het CWI in Amsterdam, maar de samenwerking kan later worden uitgebreid naar projecten in Frankrijk.

CWI en INRIA hebben al een goede werkrelatie vanuit ERCIM, het Europese onderzoeksconsortium voor informatica en wiskunde. INRIA telt zes onderzoekscentra in zeven grote regio's in Frankrijk waarmee INRIA zo'n tien keer groter is dan het CWI. "Maar", zegt Michel Cosnard, president van INRIA, "ik houd meer van kleine groepen die snel werken, dan van grote trage groepen." Voor INRIA is de nieuwe samenwerking met het CWI een eerste stap in het vormen van Noord-Europese allianties. Jan Karel Lenstra, directeur CWI: "Een groot 'smart platform' hebben we niet nodig, 'smart people' dáár draait het om. In de informatica moeten we letterlijk en figuurlijk de grenzen verleggen met lokaal werk en mensen die elkaar kennen. Zo ontstaat er een transparant netwerk."

Het CWI is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. De komende jaren richt het CWI zich op vier thema's: aard- en levenswetenschappen, data-explosie, maatschappelijke logistiek en software als service.

-Meer informatie over INRIA: Marie-Agnès Enard, Marie-Agnes.Enard (at) inria.fr,
 tel. +33 6 77 63 08 53, http://www.inria.fr/