Zestigste vakantiecursus in Amsterdam en Eindhoven

Zonnezeilen en tsunami's voor wiskundeleraren Van zonnezeilen met fotonen tot het ontstaan van tsunami's: de zestigste vakantiecursus voor wiskundeleraren heeft actuele wiskunde als onderwerp. Het doel van de cursus is om via docenten scholieren voor de wiskunde te enthousiasmeren. De vakantiecursus wordt georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging voor Wiskundeleraren in samenwerking met het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij vindt plaats in Eindhoven op 25 en 26 augustus en in Amsterdam op 1 en 2 september.

Publication date: 23-08-2006

Zonnezeilen en tsunami's voor wiskundeleraren

Van zonnezeilen met fotonen tot het ontstaan van tsunami's: de zestigste vakantiecursus voor wiskundeleraren heeft actuele wiskunde als onderwerp. Het doel van de cursus is om via docenten scholieren voor de wiskunde te enthousiasmeren. De vakantiecursus wordt georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging voor Wiskundeleraren in samenwerking met het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij vindt plaats in Eindhoven op 25 en 26 augustus en in Amsterdam op 1 en 2 september.

Hoe kunnen kleine apparaten zoals mobieltjes met wiskundige technieken beveiligd worden? Welke technieken worden gebruikt bij Geografische Informatie Systemen? Waarom wordt het ABC-vermoeden de 'laatste heilige graal van de wiskunde' genoemd? Wat is de rol van wiskunde bij derivaten (zoals opties) in de financiële wereld? Hoe helpt wiskunde bij het slim winnen van olie die tot nu toe niet gemakkelijk uit de grond gehaald kon worden? Deze en andere onderwerpen uit het nieuws komen tijdens de tweedaagse cursus aan bod. Spinoza-prijswinnaar Lex Schrijver zal in Amsterdam spreken over zijn onderzoek, dat gebruikt is voor roosteroptimalisatie bij de Nederlandse Spoorwegen.

De vakantiecursus startte in 1946, het oprichtingsjaar van het Mathematisch Centrum dat nu Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) heet. Tot nu toe is de cursus elk jaar georganiseerd, behalve toen in 1954 het International Congress of Mathematicians in Amsterdam was.