Verschijning boek OPGELOST

De enige taal waarin je niet kunt liegen Twee plus twee is altijd vier. En de stelling van Pythagoras geldt zowel in Tokio als in Timboektoe. Geen enkele wetenschap is zo universeel en exact als de wiskunde. Dat maakt haar tot een veelzijdig en ongeëvenaard denkgereedschap. De vele toepassingen van wiskunde en informatica staan beschreven in Opgelost!, het publieksboek van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) dat op 16 november wordt gepresenteerd. Opgelost!

Publicatiedatum
30 oktober 2006
De enige taal waarin je niet kunt liegen

Twee plus twee is altijd vier. En de stelling van Pythagoras geldt zowel in Tokio als in Timboektoe. Geen enkele wetenschap is zo universeel en exact als de wiskunde. Dat maakt haar tot een veelzijdig en ongeëvenaard denkgereedschap. De vele toepassingen van wiskunde en informatica staan beschreven in Opgelost!, het publieksboek van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) dat op 16 november wordt gepresenteerd. Opgelost! is geschreven door wetenschapsjournalist Bennie Mols en verschijnt ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van CWI.

Waarom kan een computer veel sneller rekenen dan de mens maar kan een mens veel beter gezichten herkennen? Hoe betrouwbaar is het bewijsmateriaal van een moord? Bestaat er een perfect kiesstelsel? Hoe vindt een internetzoekmachine wat jij zoekt? En bestaat er een wiskunde van de liefde? Dit zijn slechts enkele van de tientallen praktische vragen die in Opgelost! aan bod komen en die de wiskunde en de informatica kunnen beantwoorden.

Opgelost! laat zien hoe wiskunde en informatica worden toegepast in onder meer de sport, games, politiek, economie, industrie, opsporingstechnieken, muziek en beeldende kunst. Het rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven boek is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar wiskunde en informatica en hun toepassingen.

Moordmysterie
Elk hoofdstuk in Opgelost! kent een aantal vaste onderdelen, waaronder Doe-het-zelf (bijvoorbeeld een puzzel of een moordmysterie), een onopgelost probleem uit de wiskunde en een interview met een deskundige. De deskundigen geven tekst en uitleg bij hun favoriete wiskundige formules. Deze formules variëren van heel makkelijk tot heel moeilijk.

Het CWI is gelieerd aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De publicatie van Opgelost! werd gefinancierd met de NWO-Spinozapremie van prof. dr. Lex Schrijver, wiskundige bij het CWI en de Universiteit van Amsterdam. Hij ontving vorig jaar de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, voor zijn werk aan combinatoriek en algoritmiek. Volgens Schrijver kun je wiskunde het beste vergelijken met zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Maar als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt.

Boekgegevens:
Opgelost! Toepassingen van wiskunde en informatica, door Bennie Mols (Veen Magazines, Diemen 2006) verschijnt in een oplage van 5.500 ex.. ISBN 978 90 857 10 288, Geb. en geïll., 192 blz.. Het boek ligt vanaf eind november in de winkel en kost 19,95 euro.

-Meer informatie:  www.veenmagazines.nl

Dit persbericht is gezamenlijk gepubliceerd met NWO