Ivan Herman benoemd tot W3C Semantic Web Activity Lead

Ivan Herman van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam is op 1 juni 2006 benoemd tot 'Semantic Web Activity Lead' van het internationale World Wide Web Consortium (W3C). Deze belangrijke positie werd tot voor kort bekleed door onderzoeker Eric Miller. Herman was eerder 'Head of Offices' - hoofd van de zestien regionale landenkantoren van het consortium - en onderzoeker van het CWI. Semantic Web

Publication date: 02-06-2006

Ivan Herman van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam is op 1 juni 2006 benoemd tot 'Semantic Web Activity Lead' van het internationale World Wide Web Consortium (W3C). Deze belangrijke positie werd tot voor kort bekleed door onderzoeker Eric Miller. Herman was eerder 'Head of Offices' - hoofd van de zestien regionale landenkantoren van het consortium - en onderzoeker van het CWI.

Semantic Web
Het Semantic Web - een uitbreiding van het huidige World Wide Web - behoort tot de belangrijkste activiteiten van W3C. Het doel van de Semantic Web Activity is om een universeel medium te creëren voor data-uitwisseling. Op dit moment kunnen mensen via websites gegevens uitwisselen met computers, bijvoorbeeld bij het boeken van vakanties via het Web. Computers kunnen zelf de meeste websites niet direct gebruiken. Toch zou het handig zijn als computerprogramma's automatisch gegevens kunnen uitwisselen via websites, ook als die programma's onafhankelijk van elkaar ontwikkeld zijn. Daarom geven veel organisaties een hoge prioriteit aan de ontwikkeling van faciliteiten om webgegevens in een formaat te zetten dat direct door computers wordt begrepen. Dit gebeurt in de Semantic Web Activity.

Werkgroepen
Binnen de Semantic Web Activity werken zes werkgroepen aan de ontwikkeling van zogenaamde Recommendations (ontwerpen voor webstandaarden) voor de infrastructuur die nodig is voor het Semantic Web en de opschaling van de activiteiten. Grote internationale bedrijven zoals HP, Agfa, IBM en Oracle nemen hieraan deel.
In het World Wide Web Consortium werken onderzoekers, bedrijven en overheden samen om webstandaards te ontwikkelen. W3C heeft ca. 400 lidorganisaties uit meer dan 40 landen. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam runt het W3C Benelux Office, werkt aan ontwikkeling in verschillende W3C Werkgroepen en huisvest naast Ivan Herman ook de XHTML en XForms Activity Lead, Steven Pemberton.