Belangrijke internationale prijs voor Grötschel, Lovász en Schrijver

Aan Martin Grötschel, László Lovász en Alexander Schrijver is de John Von Neumann Theory Prize uitgereikt door INFORMS, de Amerikaanse vereniging voor operations research en management science. Dit gebeurde op maandag 6 november 2006 tijdens het jaarlijkse INFORMS-congres in Pittsburgh. De onderzoekers kregen de belangrijke internationale prijs voor hun gezamelijke en individuele baanbrekende werk op het gebied van de discrete optimalisering.

Publicatiedatum
8 november 2006

Aan Martin Grötschel, László Lovász en Alexander Schrijver is de John Von Neumann Theory Prize uitgereikt door INFORMS, de Amerikaanse vereniging voor operations research en management science. Dit gebeurde op maandag 6 november 2006 tijdens het jaarlijkse INFORMS-congres in Pittsburgh. De onderzoekers kregen de belangrijke internationale prijs voor hun gezamelijke en individuele baanbrekende werk op het gebied van de discrete optimalisering. Dit deel van de wiskunde is een onmisbaar hulpmiddel bij planning van allerlei complexe processen die onze maatschappij van dag tot dag draaiend houden, zoals het toewijzen van frequenties aan mobiele telefoons en de verdeling van beschikbare rijtuigen over treinen.

In het bijzonder kregen de wiskundigen de prijs voor hun gezamelijke werk begin jaren tachtig aan de 'ellipsoïde methode' van Yudin en Nemirowski en van Shor. Grötschel, Lovász en Schrijver lieten zien dat een meetkundige aanpak essentieel is voor een brede klasse discrete optimaliseringsproblemen. Hun fundamentele wiskundige resultaten hebben het onderzoek in de discrete optimalisering in de laatste 25 jaar gedomineerd. Alle toonaangevende software voor discrete optimalisering is hierop gebaseerd.

Martin Grötschel is hoogleraar aan de Technische Universiteit in Berlijn en vice-president van het Konrad-Zuse-Zentrum für Informationstechnik in Berlijn. László Lovász is directeur van het Mathematisch Instituut van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest, heeft in het verleden verschillende hoogleraarsposten bezet in de Verenigde Staten en werkte tot voor kort bij Microsoft Research. Alexander Schrijver is onderzoeker aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 2005 ontving Schrijver de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.