Prestigieuze wiskundeprijs voor prof.dr. Alexander Schrijver

Op maandag 25 oktober 2004 ontvangt prof.dr. A. Schrijver, hoogleraar wiskunde aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam in Denver, USA, de Frederick W.Lanchester Prize. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door het Institute for Operations Research and the Management Sciences aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het vakgebied Operations Research and Management Sciences. Professor Schrijver heeft zich onderscheiden door zijn boek 'Combinatorial Optimization - Polyhedra and Efficiency', Springer-Verlag, Berlijn, 2003.

Publication date: 25-10-2004

Op maandag 25 oktober 2004 ontvangt prof.dr. A. Schrijver, hoogleraar wiskunde aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam in Denver, USA, de Frederick W.Lanchester Prize. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door het Institute for Operations Research and the Management Sciences aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het vakgebied Operations Research and Management Sciences. Professor Schrijver heeft zich onderscheiden door zijn boek 'Combinatorial Optimization - Polyhedra and Efficiency', Springer-Verlag, Berlijn, 2003. De prijs bestaat uit een erepenning en een geldbedrag. Schrijver is de eerste die Lanchester prijs voor de tweede keer wint, althans zonder mede-auteurs.

Alexander Schrijver promoveerde in 1977 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam na doctoraalonderzoek in het toenmalige Mathematisch Centrum (nu Centrum voor Wiskunde en Informatica). Hij was onder meer hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Tilburg en keerde in 1989 als onderzoeker terug naar het Centrum voor Wiskunde en Informatica, wat hij combineerde met een deeltijdhoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam. Schrijver bekleedde veel internationale gasthoogleraarschappen en ontving onder meer de Fulkerson Prize (in 1982 en 2003) van de American Mathematical Society en de Mathematical Programming Society, de Lanchester prize (1987) van de Operations Research Society of America en de van Dantzig Prijs (2003) van de Vereniging voor Statistiek en Operationele Research en de Vereniging voor Industriële en Toegepaste Wiskunde. Sinds 1995 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. In 2002 eerde de University of Waterloo in Canada hem met een eredoctoraat.