Eindelijk weer ontmoeting internetgoeroes Nederland en VS

Godfather van .nl Piet Beertema neemt afscheid van CWI

Publication date: 14-09-2004

Godfather van .nl Piet Beertema neemt afscheid van CWI

Bijna zestien jaar geleden regelden ze per e-mail de eerste open internetverbinding met de Verenigde Staten - Rick Adams en Piet Beertema, de een internetmiljonair en netwerkpionier in de VS en de ander netwerkbeheerder van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en peetvader van het Nederlandse en Europese internet. Speciaal voor het symposium waarmee Piet Beertema afscheid neemt van het Centrum voor Wiskunde en Informatica komt Rick Adams 'van zijn berg af' om zijn Europese evenknie weer te ontmoeten.

Piet Beertema is van enorme betekenis geweest voor internet in Nederland. Samen met Rick Adams bracht hij in 1988 de eerste open transatlantische internetverbinding tot stand tussen Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast staat Beertema ook bekend als godfather van .nl. Hij was het die in 1986 zorgde voor registratie van het .nl-domein. Tien jaar lang beheerde hij deze administratie vanuit zijn werkkamer op het CWI. Ook hielp hij veel andere Europese landen met de registratie van hun nationale toplevel-domein, waardoor een goede internetadressering mogelijk was.

Netwerkspecialist Beertema gaat met pensioen en Rick Adams komt hem toespreken op zijn afscheidssymposium. Een bijzonder gebaar van de Amerikaan die als oprichter van een van de eerste commerciële internet service providers UUnet miljoenen verdiende en inmiddels een teruggetrokken leven leidt op een riant landgoed.

Spam
Ook is er op het symposium aandacht voor spam, een probleem dat Beertema als voorvechter van verantwoord en correct internetgebruik erg dwarszit. Volgens een van de sprekers op het symposium, Rejo Zenger, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Spamvrij.nl bestaat 70 tot 80 procent van alle e-mails tegenwoordig uit ongevraagde bulk-mail. Het internet dreigt daardoor te verstoppen. Zenger zal spreken over de trends in spam en spambestrijding en hij zal ingaan op de rol die providers, de OPTA en organisaties als Spamvrij.nl kunnen spelen.

Andere sprekers op het symposium zijn Kees Prins, voorzitter van de Stichting Internetdomeinregistratie Nederland (SIDN), Erik Jan Bos van de stichting SURFnet en Paul Klint van het CWI.

 Het symposium 'Netwerken in Nederland, Piet Beertema van pionier tot goeroe' vindt plaats op donderdag 16 september 2004, 13.30 - 17.00 uur, op het Centrum voor Wiskunde en Informatica, Kruislaan 413, Amsterdam.

Programma:
14.00 - 14.10 uur, opening door Paul Klint, clusterleider Software Engineering CWI
14.10 - 14.40 uur, Rick Adams, oprichter UU-net
14.40 - 15.10 uur, Erik-Jan Bos, manager network services SURFnet
15.10 Pauze
15.30 - 16.00 uur, Kees Prins, voorzitter SIDN, partner M&I/Partners
16.00 - 16.30 uur, Rejo Zenger, voorzitter Stichting Spamvrij.nl
16.30 - 17.00 uur, afsluiting