Koninklijke onderscheiding voor prof. Jaco de Bakker

Op 30 augustus 2002 is prof.dr. Jaco de Bakker benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. J.W. de Bakker kreeg de onderscheiding tijdens zijn afscheidssymposium op het CWI, het Centrum voor Wiskunde en Informatica, uit handen van wethouder ICT M. van der Horst van de gemeente Amsterdam. Jaco de Bakker is een van de pioniers van de Nederlandse informatica, met name op het gebied van mathematische semantiek (betekenisleer) van programmeertalen en het redeneren over programmacorrectheid.

Publication date: 01-09-2002

Op 30 augustus 2002 is prof.dr. Jaco de Bakker benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. J.W. de Bakker kreeg de onderscheiding tijdens zijn afscheidssymposium op het CWI, het Centrum voor Wiskunde en Informatica, uit handen van wethouder ICT M. van der Horst van de gemeente Amsterdam.

Jaco de Bakker is een van de pioniers van de Nederlandse informatica, met name op het gebied van mathematische semantiek (betekenisleer) van programmeertalen en het redeneren over programmacorrectheid. Hij heeft 38 jaar op het CWI gewerkt, en zorgde er onder andere voor dat het woord 'informatica' in de naam van het toenmalige Mathematisch Centrum werd opgenomen. In 1973 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Vrije Universiteit, en in 1989 Lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Hij schreef ruim honderdvijftig wetenschappelijke artikelen en boeken. De Bakkers grote trots is dat een uitzonderlijk groot aantal wetenschappers uit zijn onderzoeksgroep hoogleraar zijn geworden: 32 in totaal. Ook op bestuurlijk vlak heeft De Bakker een grote rol gespeeld op het CWI. Het CWI zal Jaco de Bakker missen, en we wensen hem alle goeds toe in de toekomst!