Benoemingen Ebert en Rutten tot hoogleraar

Per 1 maart 2002 is Ute Ebert aangesteld als deeltijd hoogleraar bij de Faculteit Technische Natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Ebert is hiermee de eerste vrouwelijke hoogleraar natuurkunde aan de TU/e. Ute Ebert werkt sinds 1998 op het CWI na aanstellingen in Heidelberg, Jerusalem, Essen en Leiden. Sinds januari 2002 is zij leider van het nieuwe onderzoeksthema Nonlinear Dynamics and Complex Systems.

Publication date: 02-03-2002

Per 1 maart 2002 is Ute Ebert aangesteld als deeltijd hoogleraar bij de Faculteit Technische Natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Ebert is hiermee de eerste vrouwelijke hoogleraar natuurkunde aan de TU/e. Ute Ebert werkt sinds 1998 op het CWI na aanstellingen in Heidelberg, Jerusalem, Essen en Leiden. Sinds januari 2002 is zij leider van het nieuwe onderzoeksthema Nonlinear Dynamics and Complex Systems. Haar groep doet analystisch en numeriek onderzoek naar fundamentele aspecten van niet-lineaire dynamica en patroonvorming, in het bijzonder naar elektrische ontladingen. Toepassingen zijn bijvoorbeeld zeer snelle hoogspanning halfgeleider-schakelaars en platte computerschermen. Voor meer informatie: homepages.cwi.nl/~ebert.

Met ingang van 1 december 2001 is Jan Rutten benoemd tot bijzonder hoogleraar `Grondslagen van de Informatica', in het bijzonder de coalgebra, bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Jan Rutten werkt sinds 1985 op het CWI en sinds 1996 als groepsleider van de onderzoeksgroep Coordinatietalen. Deze groep richt zich op het ontwikkelen van formele methoden voor het ontwerpen van - en redeneren over - computerprogrammatuur. Op de VU wil Jan Rutten coalgebraische technieken gebruiken bij het redeneren over computerprogramma's die opgebouwd zijn uit voorafgegeven bouwstenen (componenten). Dit sluit goed aan bij CWI's `component-based software engineering'. Voor meer informatie: zie www.cwi.nl/sen3.